Mελέτη του πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί μερικώς και από την Google, δείχνει ότι το 87% των Android συσκευών είναι ευάλωτες σε επιθέσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα μέλους της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές δεν βγάζουν πολύ συχνά security patches για τις συσκευές τους, αφήνοντάς τες απροστάτευτες σε malware.
Τα στατιστικά για αυτή την έρευνα προήλθαν από 20.000 χρήστες, οι οποίοι εγκατέστησαν και έτρεξαν την εφαρμογή Device Analyzer. Χάρη στα στοιχεία που συνέλεξε η εφαρμογή μπόρεσαν να βαθμολογήσουν τις εταιρείες με βάση τα εξής κριτήρια: τον αριθμό των συσκευών που δεν ήταν εκτεθειμένες σε κρίσιμα κενά ασφαλείας, το ποσοστό των συσκευών που είχαν κάνει update στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος και τέλος τον αριθμό των συσκευών που είναι ακόμη σε αναμονή για security patches.
Οι Nexus συσκευές της Google πήραν βαθμολογία 5.2/10 και θεωρούνται οι πιο ασφαλείς συσκευές με Android. Η LG έρχεται δεύτερη με βαθμολογία 4/10 ενώ η Motorola πήρε ένα 3.1/10. Όλες οι υπόλοιπες μεγάλες εταρείες όπως Samsung, Sony, HTC και Asus έρχονται μετά από την Motorola με βαθμολογίες 2.x/10.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με το να καταδείξουν το πρόβλημα, μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν με καλύτερα κριτίρια και αυτό με την σειρά του να δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές να κάνουν πιο ασφαλείς τις συσκευές, με πιο συχνά update.
Οι ερευνητές συνεχίζουν ακόμη την έρευνα για όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν την εφαρμογή Device Analyzer από το Google Play. Οπότε αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ανανεωμένα στατιστικά στο μέλλον για όλους τους κατασκευαστές.
Δηλαδή η Samsung με το Knox μπαίνει μεσα στον κουβά με τους άλλους που που έχουν 2 βαθμολογία? Περίεργο!
android brings virus to kernel
Java based Linux και μάλιστα με vm για αυτό θέλει 40 γκίγκα μπας και δουλέψει.
κάτοχος και των τριών λειτουργικών.
δεν είναι μαλ@κας η Google που το chromeOS είναι slakware based στα κινητά είναι σαπάκι καλύτερα iOS !!
Leontios
Δεν κατανόησα τι θες να πεις! Ότι το iOS ειναι ασφαλέστερο του android ?
leintios πραγματι οπως λέει κ το παλικαρι παραπανω δεν καταλαβα γρι.καντο λιγο πιο κατανοητο να καταλαβουμε τι λες,η γνωση ειναι παντα ενδιαφερουσα κ ευχαριστως να ακουσουμε αυτα που θες να πεις αλλα να σε καταλαβουμε.
ναι το ios και τα wp είναι ασφαλέστερα
πρώτη φορά στη ζωή μου χρησιμοποίησα antivirus σε τηλεφωνο/τάμπλετ και είναι στο android !!!
γνώμη μου είναι πάντα !!!
βρίζαμε την ms για τα καθυστερημένα patches στα pc και το android που έχει παγκόσμιο μερίδιο 82.8 δηλαδή 8,2 συσκευές ανάγκη 10 παγκοσμίως οι 8,7 είναι ευάλωτες !! ΗΜΑΡΤΟΝ απλά μαθηματικά !!
πήρα το τάμπλετ της ανιψιάς μου και πήγα να μπω στον browser τσουπ το παράθυρο με διαφήμιση ανάλογης του email λογαριασμού του tablet έλεος !! πρέπει ο άλλος να είναι νερντ να ρυθμίζει το λειτουργικό για να παίξει
Τα wp έχουν child accounts !!
κάντε εγκατάσταση στο παιδί σας το Vodafone app για να βλέπει τις μονάδες του για να μη μείνει χωρίς τηλέφωνο και κοιτάξτε τα link για pay per view PORN !!
@ λεοντιος
Οταν λεει οτι το 87% εννοει των χρηστων android.Οποτε δεν ειναι 8,7 ευαλωτες απο τις 10 παγκοσμιως….ειναι το 87% του 82.8%(συμφωνα με αυτα που λες).Αλλιως θα επρεπε να βγει ο Πυθαγορας να μας αναλυσει πως γινεται να εχουν 82,8% χρηστες android και το 87% της παγκοσμιας αγορας να ειναι εκτεθειμενοι.
Για του λογου το αληθες,οσο μεγαλυτερο μεριδιο εχει ενα λογισμικο στις παγκοσμιες αγορες,τοσο πιο ευαλωτο γινεται σε επιθεσεις.Δεν νομιζω κανεις να θελει πλεον να χακαρει Symbian
Υπερβολές, αφού έτσι και αλλιώς η ίδια η google είπε ότι δεν χρειάζεται να έχεις πρόγραμμα προστασίας. Το ίδιο λέει και η Apple. Όποτε προφανώς ισχύουν και τα δυο αρκεί να κάνεις update και φυσικά να υπάρχει μια στοιχειώδη προσοχή.
Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια δεν άκουσα σε κανέναν να έχει πρόβλημα ακόμα και σε φτηνά κινητά android.
βασικα θελω να πιστευω οτι αν δεν κλικαρεις το αγνωστες πηγες μεσα απο το μενου σου στις ρυθμισεις κ η συσκευη κατεβαζει μονο απο το google play δεν νομιζω να παρεις ευκολα καποιον ιο.να σε παρακολουθει η google και η καθε εφαρμογη ειναι αλλο πραγμα αλλα επιβλαβες ιο δυσκολα αν εισαι προσεκτικος.
Android και security patching δεν πανε μαζι…
Το Android είναι open source και αυτό πάει να πει ότι όλα τα bug reports είναι δημόσια και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά. Υπάρχει 100% διαφάνεια στα πάντα και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε συχνά ανακοινώσεις για bugs και vulnerabilities, όχι μόνο στο Android αλλά σε όλα τα open source projects.
Το IOS από την άλλη είναι κλειστό και γι αυτό δε βλέπουμε σχεδόν ποτέ ανακοινώσεις για κενά ασφαλείας, δεν είναι ότι το IOS δεν έχει τρύπες απλά ο μόνος που γνωρίζει τι bugs και vulnerabilities έχει είναι η ίδια η Apple.