Ερευνητές κατάφεραν να δώσουν την αίσθηση αφής σε προσθετικά μέλη

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο κατάφεραν να κάνουν κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή ατόμων που έχουν ακρωτηριασμένα άκρα. Αυτό που έκαναν είναι να εμφυτεύσουν ηλεκτρόδια γύρω από τα 3 βασικά νεύρα, στη συνέχεια ένας μηχανισμός στέλνει σήματα μεταξύ των ηλεκτροδίων και του προσθετικού μέλους όταν αυτό ακουμπά κάτι.

Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι κατάφεραν να νοιώσουν κάτι σαν τσίμπημα. Στη συνέχεια οι ερευνητές έμαθαν πως να ελέγχουν τα πρότυπα και τις εντάσεις των σημάτων αυτών. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα με προσθετικά μέλη που έλαβαν μέρος στην έρευνα ένιωσαν την υφή από το βαμβάκι, έπιασαν κεράσια χωρίς να τα λιώσουν ενώ νοιώθουν και τη σταγόνα του νερού που πέφτει πάνω στο προσθετικό μέλος.

Δυστυχώς όμως αν και η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, ακόμη δεν είναι σε στάδιο να βγει εκτός εργαστηρίου. Οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν πως μπορούν να χειρίζονται τα σήματα αυτά και να δημιουργήσουν ένα προσθετικό μέλος το οποίο θα αισθάνεται τα πάντα.

Δείτε στο video τι κατάφεραν:

felling prosthetic limb, Ερευνητές κατάφεραν να δώσουν την αίσθηση αφής σε προσθετικά μέλη

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos

Ολοι σχολιαζετε τα αρθρα της samsung,της apple και των λοιπων εταιριων και τσακωνεστε!!!! Εδω ομως δεν βρεθηκε κανεις σε ενα τοσο σημαντικο αρθρο να γραψει εστω μια κουβεντα…για το ποσο σπουδαιο ειναι!!!

lefteris t.

Μπορεί να μν έγραψε κανείς αλλα όλοι το έχουν δει κ “χάρηκαν” που παει η τεχνολογία μπροστά απλα τι γνώμη μπορείς να εκφράσεις σε αυτό εκτός απο θαυμασμό??

ΜΑΝΩΛΗΣ79

lefteris t+10000

dimitris

μπράβο στα παιδιά.

NtinosMD

Καιρος να εξελισσονται τα προσθετικα μελη και να μην αποτελουν απλα μια απλη προεκταση του κολοβωματος. Συγχαρητηρια στην επιστημονικη ομαδα. Αναμενουμε εξελιξεις …

bromoxitos

καθως ειμουν παντα ενας ανθρωπος που βλεπει απο πολλες πλευρες τα πραγματα εχω να πω ενα μεγαλο μπραβο και ελπιζω μεσα μου να τα καταφερουν και να το κανουν αυτο,τωρα απο την αλλη πλευρα του νομισματος νομιζω οτι οι ταινιες που λεγανε οι γονεις μας ρε τι χαζομαρες βλεπεις με ρομποτ και τετοια δεν απεχουν πολυ απο την πραγματικοτητα και αυτο το λεω γιατι οσοι ειναι της γενιας 84′ και κατω καθος πιασαμε κινητο στα χερια μας 17 ετων περιπου με δουλεμενα λεφτα παντα (3210-3310-T10-T20s nokia-ericsson) λεγαμε μετα απο μηνες θα βγαλουν λενε κινητα που δεν θα εχουν κουμπια μονο οθονη καπου το διαβασα…και γελοντας λεγαμε καλααααα μεχρι τοτε θα ημαστε 40 και……ελα ομως που δεν προλαβαμε να παμε ουτε καν 30 και τα βλεπουμε μπροστα μας,ποσα εχουμε ακομα ναδουμε…..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.