Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Μάρτιος 2020. Ένας τελείως διαφορετικός Μάρτης από όλους τους άλλους για τους πιο πολλούς Έλληνες (για αυτό και το άρθρο είναι στα Ελληνικά). Μας έδιωξαν από την δουλειά και για πολλούς αυτό δεν σημαίνει κάθομαι σπίτι και προσέχω τα παιδιά (γιατί οι παππουδο-γιαγιάδες θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι!!!), αλλά συνεχίζω να εργάζομαι από το σπίτι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η δουλειά από το σπίτι είναι αρκετά διαφορετική από το να δουλεύω στον καθημερινό χώρο εργασίας μου. Δεν έχω το γραφείο μου, τα εργαλεία μου, την καρέκλα μου, τους συναδέλφους μου, την καθοδήγηση του εργοδότη και ότι άλλο κάνει τον χώρο εργασίας διαφορετικό (ευχάριστο ή δυσάρεστο). Επίσης, δεν υπάρχουν διαλείμματα, ούτε πόρτα να κλείσω για να βρω την ησυχία μου, ούτε την ενημέρωση που είχα απλώς κυκλοφορώντας μέσα στην εταιρεία και δεν έχω την άνεση να μιλήσω και να πάρω αυτό που χρειάζεται, ώστε να κάνω την δουλειά μου ευκολότερα/καλύτερα.

Η δουλειά εκτός “δουλειάς” θέλει άλλο τρόπο επικοινωνίας και διαχείρισης της καθημερινότητας. Όταν άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, προσέγγισα την τεχνολογική του πλευρά, όπου έκανα λίστες με το τί χρειάζεται ένα εργαζόμενος για δουλειά από το σπίτι. Σύντομα όμως κατάλαβα ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι το πιο δύσκολο από όλα και όχι το τι θα χρησιμοποιήσω. Ευτυχώς υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να κάνουν πιο εύκολο αυτό που πρέπει να κάνω και θα ήθελα να τα αναλύσω λίγο (μιας και προς το παρόν αυτό το άρθρο είναι μονόλογος!).

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με απλά βήματα για το πώς γίνεται να εργαστούμε από το σπίτι.

Οι κατηγορίες εργαλείων που θα χρειαστώ για να κάνω την δουλειά από το σπίτι ακολουθούν και ενδιάμεσα θα σου πω πώς χρησιμοποιώ αυτά τα εργαλεία. Εσύ κρατάς αυτά που σε βολεύουν.

  • laptop/tablet ή/και σταθερό υπολογιστή
  • Σύνδεση με τον έξω κόσμο
  • Επικοινωνία (ναι είναι άλλο θέμα από την σύνδεση)
  • Software
  • Ρολόι και οργάνωση

Η παραπάνω λίστα αλλάζει αναλόγως την δουλειά που κάνει ο κάθε ένας. Για παράδειγμα, ένας καταστηματάρχης που αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή του αυτόν τον καιρό, ίσως να μην τα χρειάζεται όλα αυτά, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να μάθει κάτι νέο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον και πρέπει να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούμε, λέω εγώ. Μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι η δική μας γνωστική βελτίωση.

Πιστεύω ότι κάθε εμπόδιο είναι εκεί για να μάθουμε κάτι.

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Laptop/ Tablet ή/ και σταθερό υπολογιστή

Οι πιο πολλές εταιρείες συνήθως παρέχουν κάποιον φορητό υπολογιστή για εργασία από το σπίτι. Αν όχι, ζήτα, και αν δεν έχουν, ρώτα με ποιο τρόπο θα κάνεις την δουλειά σου από το σπίτι. Αν πάλι δεν παρέχουν ή δεν δικαιούσαι, συζήτησε μαζί τους για το πώς θα μπορούσες να εργαστείς από το σπίτι. Ή αν είναι δική σου η επιχείρηση, λέω μήπως τώρα πρέπει να αρπάξεις την ευκαιρία για “αναβάθμιση” ή αλλαγή του τρόπου ζωής μιας και έχεις τον χρόνο!

Απλοί κανόνες για την αγορά ενός υπολογιστή: πρέπει να εξετάσεις αντικειμενικά ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σου και όχι ποιο είναι το καλύτερο μηχάνημα. Και βάση της ανάγκης δες τι χρειάζεσαι:

  • Έχω ανάγκη για email και επεξεργασία κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και πρόσβαση σε κάποια online εργαλεία – Ένα tablet 10” σου κάνει μια χαρά γιατί μην ξεχνάς έχει και κάμερα πάνω του. Θα πρότεινα και ένα bluetooth πληκτρολόγιο για πιό εύκολο γράψιμο.
  • Έχω ανάγκη για email και επεξεργασία κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και πρόσβαση σε κάποια online εργαλεία – Ένα tablet 10” σου κάνει μια χαρά γιατί μην ξεχνάς έχει και κάμερα πάνω του. Θα πρότεινα και ένα Bluetooth πληκτρολόγιο για πιο εύκολο γράψιμο.
  • Έχω ανάγκη να κάνω πολλές εργασίες ταυτόχρονα: ένα “ελαφρύ” laptop με Chrome OS ή Windows 10 και 13”+ οθόνη είναι επίσης μια καλή επιλογή. Το έξτρα πληκτρολόγιο είναι δική σου επιλογή, αλλά να σκεφτείς τον χώρο που έχεις για να τα στήσεις.
  • Αν χρειάζεται να κάνεις επιπλέον εργασίες, όπως επεξεργασία εικόνας, επεξεργασία ήχου, βάσεις δεδομένων και άλλα τέτοια, τότε ξέρεις ήδη τι χρειάζεσαι και δεν περιμένεις από μένα να στο πω. Βέβαια υπάρχουν και πολλά εργαλεία μέσω browser που μπορούν να κάνουν αυτές τις δουλειές, αλλά αυτό ίσως είναι κουβέντα για άλλο άρθρο.
  • Και το πιο σημαντικό από όλα που θα χρειαστείς είναι υπομονή και κάποιον που ξέρει από υπολογιστές παραπάνω από σένα για να ρωτάς “πώς κάνω αυτό” και “πώς κάνω εκείνο”. Ξέρω, γιατί είμαι ένας από αυτούς για τους γύρω μου.

Το μόνο που πρέπει να σε οδηγήσει στην αγορά είναι ο προϋπολογισμός σου και να έχει πολύ μνήμη (RAM). Γιατί; Εκεί τρέχουν όλα αυτά που θες να κάνεις, οπότε αν θες να είναι γρήγορο, πάρε πάνω από 4 MB για υπολογιστή ή/και tablet.

Επίσης τεράστιο πλεονέκτημα είναι μια δεύτερη οθόνη. Όλοι οι υπολογιστές και πολλά tablet μπορούν να έχουν και δεύτερη οθόνη πια. Πού την χρειάζομαι λες; Για τα μάτια σου, γιατί έχουν καλύτερη διεπαφή και για να πολλαπλασιάσεις αυτό που κάνεις. Παράδειγμα. Εγώ τώρα που γράφω έχω στην μία οθόνη το άρθρο και στην άλλη οθόνη ημερολόγιο (θα δεις παρακάτω γιατί), το Facebook και το Viber & WhatsApp, οπότε ούτε αποκομμένος είμαι και μπορώ να κάνω και την δουλειά μου. Αλλά ξέρω ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να έχεις δεύτερη οθόνη στο σπίτι και λόγω χώρου και λόγω κόστους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τηλεόραση της κρεβατοκάμαρας για παράδειγμα.

Αν δεν έχεις φίλους που ξέρουν, πιάσε καλή σχέση με τον πωλητή από το κατάστημα και ρώτα τους ”άλλους” στα social media, αλλά για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σίγουρα κάποια σχέση με τεχνολογία έχεις, οπότε δεν σου λέω άλλα!

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Διασύνδεση με τον έξω κόσμο

Χρειάζεσαι μια σταθερή σύνδεση, τουλάχιστον. Λέω τουλάχιστον, γιατί θα έχεις μία μέσω του τηλεφώνου σου (βλέπε παρακάτω) αλλά και μία ως 24Mbps στο σπίτι δεν βλάπτει. Μην ξεχνάς ότι όλοι στην οικογένεια θέλουν πρόσβαση στο internet και αν δεν έχεις οικογένεια, δώσε στους γείτονες βρε παιδάκι μου, για να πιάσεις καλύτερη σχέση!

Όλοι οι πάροχοι προσφέρουν πια τέτοιες ταχύτητες, και, ναι, μπορείς να κάνεις τις περισσότερες δουλειές με χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά η χρηματική διαφορά είναι πολύ μικρή και η διαφορά σε παραγωγικότητα πολύ μεγάλη. Θα πρότεινα 50 Mbps ή παραπάνω.

Μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα από το τηλέφωνο, το ξέρω, αλλά μην ξεχνάς ότι ταλαιπωρείς τα μάτια σου περιορίζοντας τα σε μια τόσο μικρή οθόνη, αλλά μην ξεχνάς και την απόλαυση κατανάλωσης περιεχομένου (βίντεο, εικόνα, κείμενο) σε μια μεγάλη οθόνη.

Όταν πάρεις σύνδεση, έλεγξε την ταχύτητα σε κάποια ώρα που δεν είναι κανένας μέσα στο δίκτυο, να δεις αν σου έδωσαν τελικά αυτό που πληρώνεις! Το Speedtest.net είναι από τα πιο παλιά εργαλεία για αυτόν τον σκοπό και δουλεύει πολύ καλά ακόμα κι από όλες τις συσκευές.

Δεν θα θίξω το θέμα ασφάλειας, γιατί είναι τεράστιο, αλλά θα πω ένα πράγμα, άλλαξε το όνομα του wifi σε κάτι που καταλαβαίνεις και τον κωδικό του σε κάτι που θυμάσαι. Εγώ, παράδειγμα, το λέω wifi@myhome και έχω κωδικό το “Δε Θυμάμαι” (καλά, δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά καταλαβαίνεις το νόημα). Αν έχεις οικογένεια, θα πρότεινα να φτιάξεις ένα wifi για τους άλλους και ένα για σένα για να έχεις καλύτερη διαχείριση και μπορείς να δώσεις και διαφορετικές προτεραιότητες σε κάθε ένα! Θα μπορούσες να κάνεις το δικό σου κρυφό, ώστε να είναι μόνο για σένα. Ο πάροχος σου ξέρει και μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, αλλά και πολλά sites έχουν σχετικές πληροφορίες ή ρώτα αυτόν τον φίλο που λέγαμε πριν!

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Επικοινωνία

Έχεις στην κατοχή σου πολλά εργαλεία επικοινωνίας: τηλέφωνο για φωνή και μικρά μηνύματα (SMS – για να ξέρουμε τι λέμε), email και κάποιο (ή κάποια αν είσαι σαν εμένα που έχω 8 διαφορετικά) λογισμικό ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με τον κόσμο. Εδώ, όπως καταλαβαίνεις, θα φάω πολύ χρόνο, γιατί η επικοινωνία είναι το μόνο που ξεχωρίζει τον άνθρωπο.

Πρώτα το εργαλείο και μετά η χρήση του.

Το τηλέφωνο χρειάζεται σίγουρα και έχω στο μυαλό μου ένα σύγχρονο smartphone, ώστε να μπορείς να μιλάς άνετα και να μπορείς να κάνεις δουλειά από εκεί αν χρειαστεί, όσο είσαι σπίτι (ή στο μπαλκόνι για “καθαρό” αέρα, ας πούμε).

Ένα ενσύρματο ακουστικό με μικρόφωνο ή/και ένα ακουστικό Bluetooth είναι απαραίτητο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μιλάς από το τηλέφωνο, αλλά και να μιλάς από τον υπολογιστή, γιατί σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις σε ανοιχτή ακρόαση τις κλήσεις από την δουλειά, αν έχεις και άλλους στο σπίτι. Εδώ δώσε χρήμα, γιατί ένα καλό ακουστικό που είναι άνετο στα αυτιά, είναι μια σωστή επένδυση για την δική σου καλύτερη ψυχική κατάσταση. Έχω περάσει και 10 ώρες με ακουστικά στα αυτιά και σου λέω εκ πείρας ότι η ποιότητα εδώ μετράει. Σίγουρα χρησιμοποίησε ακουστικά που να καλύπτουν και τα δύο αυτιά, γιατί αλλιώς δεν απομονώνονται οι άλλοι γύρω σου για να μπορείς να σκεφτείς τι κάνεις και μην ξεχνάς ότι το “μπαμπάααα” ή “μαμάααα” δεν θα σταματήσει όση δουλειά και να έχεις. Είσαι στο σπίτι σου!

Ιδιαίτερη έμφαση στο μικρόφωνο παρακαλώ, επειδή η “φασαρία” από τον χώρο σου δεν είναι ελεγχόμενη, πειραματίσου με τα μικρόφωνα. Οι πιο πολλοί υπολογιστές έχουν κατευθυνόμενα μικρόφωνα (δηλαδή πιάνουν μόνο ότι είναι μπροστά τους), ενώ τα ακουστικά δεν έχουν. Κάνε μια κλήση με κάποιον συνάδελφο και πειραματίσου με ακουστικά και μικρόφωνο για την καλύτερη ποιότητα και για τους δυο σας.

Από chat, βάλε όποιο ή όποια σε βολεύουν αλλά δες παρακάτω τι λέω για την χρήση του. Εγώ έχω (όχι πως σε νοιάζει πολύ, αλλά τα λέω) και χρησιμοποιώ: Viber, WhatsApp (και Business), Skype (και Business), Hangout (και Hangout Meet), Facebook Messenger, Instagram και LinkedIn, για να πω τα πιο σημαντικά. Είναι όλα εξίσου καλά σε αυτό που κάνουν και όλα δουλεύουν σε όλες τις συσκευές μου.

Στο κομμάτι χρήσης αυτών των εργαλείων θα έλεγα είναι “όλο το παιχνίδι”. Έχεις ομάδα που δουλεύετε μαζί; Καθορίστε με την ομάδα ποιά είναι τα κανάλια επικοινωνίας που θα έχετε και ποιες οι ώρες που θα είναι διαθέσιμα. Έχεις φίλους (το ελπίζω); Κάνε το ίδιο! Ακόμα και αν δεν τους το πεις, εσύ μπορείς να το εφαρμόσεις. Τι εννοώ; Όταν κάποιος επικοινωνεί σε κανάλι που δεν πρέπει, όπως ένας συνάδελφος σε ρωτάει για θέματα δουλειάς μέσα από messenger του Facebook, απάντησε από το εταιρικό chat χωρίς να πεις κάτι άλλο. Μια, δυο, τρεις θα το καταλάβει.

Η επικοινωνία είναι το πιο ωραίο και το πιο χρονοβόρο κομμάτι της κάθε ημέρας, αλλά είναι και το μόνο που θα σε κρατήσει σε καλή ψυχική κατάσταση ωσότου τα πράγματα να επανέλθουν στη “φυσιολογική” ροή τους. Κράτα την ανοιχτή με όποιο τρόπο μπορείς κι ας σε κουράζει.

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Μήπως είναι ευκαιρία να μάθεις στον εαυτό σου πώς να επικοινωνεί; Η επικοινωνία είναι τέχνη και μάλιστα πολύ χρήσιμη. Δεν θεωρώ ότι είμαι είδικός, αλλά έχω πολλά κανάλια και κάτι γνωρίζω. Θα σου πω τους κανόνες μου και πάρε όποιο θες:

  • Ξεχωρίζω επαγγελματικά και προσωπικά. Κάθε θέμα έχει το δικό του κοινό και τρόπο γραφής. Μην ξεχνάς ότι ακόμα κι αν επικοινωνείς επαγγελματικά με ένα φίλο, είναι επαγγελματική η επικοινωνία και όχι φιλική. Το σωστό κανάλι είναι απαραίτητο για αυτήν την συγκεκριμένη επικοινωνία.
  • Ξεχωρίζω και τα email μου σε διαφορετικούς λογαριασμούς και σε φακέλους μέσα σε κάθε λογαριασμό, ώστε να ξέρω που πρέπει να δώσω την σωστή προτεραιότητα.
  • Προσπαθώ να κρατάω την “γλώσσα” που χρησιμοποιώ σε κάθε κανάλι στο σωστό τόνο. Δεν μπορώ να γράφω στο LinkedIn όπως γράφω στο Facebook και στο επαγγελματικό email όπως γράφω σε ένα φίλο. Το παλεύω ακόμα να το κάνω σωστά.
    Προσπαθώ (και εδώ είναι πολύ δύσκολο) να μην αφήνω τα συναισθήματα μου να μπλέκονται με τα επαγγελματικά κανάλια. Και μιας και έχω ώρα να πω για εργαλεία, το Grammerly, που χρησιμοποιώ ως plugin στο Chrome, σου λέει και σε τι τόνο έχω γράψει ένα μήνυμα. Δεν είναι πάντα σωστό, αλλά είναι μια καλή ένδειξη. Εδώ υπάρχει και ο κανόνας του “Γράψε τώρα και στείλε μετά”, γιατί κάποια μηνύματα χρειάζονται χρόνο για να βγουν σωστά. Γράψτο όταν σου έρθει, γιατί μετά θα ξεχάσεις τι θες να πεις και άστο στα πρόχειρα για μια ώρα. Δες τι έγραφες και μετά στείλτο.
  • Προσπαθώ μέσα στην εβδομάδα να επικοινωνώ με όσο πιο πολλούς μπορώ από αυτούς που θα επικοινωνούσα και στο γραφείο, μια φορά τουλάχιστον, για να κρατήσουμε την επαφή όπως πριν.
  • Τελευταίο, αλλά πάρα πολύ σημαντικό, είναι ο τρόπος που κάνω επικοινωνία. Δεν βλέπω τι κάνει ο άλλος, όπως θα έκανα στο γραφείο, οπότε πρώτα ρωτάω αν μπορώ να διακόψω με ένα γραπτό μήνυμα και μετά την θετική απάντηση επικοινωνώ ή αν δεν είναι επείγον το στέλνω με email.

Λένε ότι η μοναξιά φτιάχνει χαρακτήρα. Ναι, το κάνει, αλλά στην επικοινωνία φαίνεται ο χαρακτήρας.

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Software

Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές σε όλα τα επίπεδα. Πρώτος και κύριος κανόνας για έναν εργαζόμενο είναι: πάρε ότι σου δίνει η εταιρία σου για να κάνεις την δουλειά σου. Αλλιώς υπάρχουν εργαλεία που σου δίνουν δωρεάν αυτό που θες (ε με καμιά διαφήμιση που και που). Αν θες να πληρώσεις για software μπορείς, αλλά κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι πολλά μπορείς να τα κάνεις χωρίς κόστος (ίσως με λίγο παραπάνω κόπο).

Προσωπικά, εγώ προτιμώ τα εργαλεία της Google γιατί, ναι μεν δεν έχουν όλα τα καλούδια των Microsoft εργαλείων, αλλά δουλεύουν καλύτερα και μπορώ να συνεχίσω ότι έκανα στον υπολογιστή μου, από το tablet ή το κινητό όπου κι αν είμαι (ξέρεις, από το ένα δωμάτιο στο άλλο). Το συγκεκριμένο άρθρο το γράφω σε Google Docs και με ορθογράφο και εύκολα από τον υπολογιστή και το tablet μου στον “ελεύθερο” μου χρόνο. Αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα προτίμησης.

Τα κυριότερα είναι: ο browser και η επεξεργασία κειμένων και αριθμών σαν εργαλεία.

Για browser εγώ προτείνω να επιλέξεις ένα που να τον έχεις μόνο για θέματα δουλειάς. Ο Brave ή ο νέος Microsoft Edge είναι καλά εργαλεία μιας και δίνουν όλα τα καλα του Chrome αλλά είναι λίγο πιο ελαφριά. Έτσι μπορείς εκεί να κρατάς όλα τα θέματα της δουλειάς μαζεμένα σε ένα σημείο και να ξέρεις ότι όταν ανοίγεις αυτόν τον browser (ναι, δεν θα τον πω φιλομετριτή!) είναι ώρα εργασίας, ενώ όταν ανοίγεις τον άλλο, είναι ώρα για τα δικά σου πράγματα. Παράδειγμα. Εγώ έχω τον Chrome για τα δικά μου, τον Brave για την δουλειά και τον Edge για τα παιδιά!

Να πω και κάτι που δεν θα βρεις πουθενά στην Microsoft: για να δουλέψει σωστά θέλει λογαριασμό Microsoft συνδεδεμένο. Σου λέει ότι δουλεύει και με τους άλλους (Gmail για παράδειγμα) αλλά θα έχεις θέματα!).

Για επεξεργασία κειμένων και αριθμών, εγώ προτείνω τα εργαλεία της Google αν έχεις Gmail (και αν δεν έχεις φτιάξε) γιατί είναι δωρεάν και δουλεύουν καλά, αλλά πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να δουλέψουν. Υπάρχει επίσεις και η σουίτα εργαλείων του LibreOffice με όλα όσα χρειάζεσαι ή μπορείς να πληρώσεις Microsoft Office. Καλά και το Microsoft Office πιά μόνο όταν είναι συνδεδεμένο με λογαριασμό Microsoft δουλεύει σωστά.

Από άλλα software; Προσπαθώ να τα κάνω όσα πιό πολλά μπορώ online γιατί ξεχνάω να σώσω αρχεία και έτσι έχω πάντα την τελευταία έκδοση ακόμα και αν κοπεί το ρεύμα ή το μηχάνημα σταματά να ανταποκρίνεται. Αν θέλεις παραπάνω πληροφορίες, άφησε ένα σχόλιο.

, Οδηγός στο άγνωστο, για τον εργαζόμενο από το σπίτι

Ρολόι και οργάνωση

Τι ρολόι λες τώρα; Όταν λέω ρολόι, εννοώ ένα τρόπο να προγραμματίσεις αυτά που έχεις να κάνεις και το πότε τελειώνει η ώρα εργασίας.
Θα δεις ότι στο σπίτι το 8ωρο γίνεται άνετα 10ωρο και 12ωρο ή παραπάνω. Πρέπει να βάλεις μια αρχή και ένα τέλος σε αυτό που κάνεις. Αυτό είναι το πιο συχνό μου λάθος. Δεν ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα που βάζω. Συνεχίζω όμως να το βάζω γιατί έτσι ξέρω:

  • Πότε πρέπει να κάνω κάτι
  • Πότε έκανα κάτι
  • Πόσο χρόνο έχω για κάτι
  • Πότε πρέπει να παραδώσω κάτι
  • Πόσο χρόνο έφαγα να κάνω κάτι

Για τον προγραμματισμό μου χρησιμοποιώ το ημερολόγιο της Google και το κρατάω σε ένα παράθυρο να βλέπω πού είμαι και πού πάω. Πώς: Σε όλους τους browsers πια μπορείς να πάρεις ένα tab και να το βγάλεις μόνο του εκτός των άλλων και να το κάνεις ότι μέγεθος θες. Έτσι κόβω την μέρα μου σε κομμάτια και προσπαθώ να τα ακολουθήσω. Έχω τις υπενθυμίσεις να μου λένε τι πρέπει να κάνω μετά. Aν μπουν άλλα “πιο επείγοντα” ανάμεσα σε αυτά που κάνω, τα καταγράφω και μεταφέρω αυτά που έχω προγραμματίσει σε άλλη ώρα/μέρα.
Μοίρασε (αν μπορείς) το πρόγραμμα σου με τους άλλους στο σπίτι γιατί το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσεις σε όλους ότι εσύ δουλεύεις από το σπίτι και δεν είσαι απλά μπροστά στον υπολογιστή για διασκέδαση, όπως ίσως έκανες ως τώρα, ίσως!

Αν το καταφέρεις, “γράψε” μου!

Ακόμα και αν δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά σου από το σπίτι, αλλά πρέπει να είσαι εκεί, φτιάξε μια ρουτίνα που σε κάνει να νιώθεις ότι δουλεύεις. Παράδειγμα: ψάχνεις για δουλειά! Δύσκολο στην εποχή μας να βρεις αυτό που θες. Κάνε όμως την αναζήτηση εργασίας, την εργασία σου: μετά την πρωινή ρουτίνα σου, βάλε ρούχα και κάτσε στο γραφείο (ή έστω τον χώρο που λες γραφείο) 9 με 5, με διαλείμματα κάθε μια ώρα και ένα μεγάλο διάλειμμα για μεσημεριανό, αλλά χωρίς αλκοόλ. Για το τι θα κάνεις ενδιάμεσα είναι μια μεγάλη κουβέντα που αν θες μπορούμε να την κάνουμε μαζί (γράψε μου). Αυτό που λέω είναι, τήρησε ένα πρόγραμμα όπως όταν δουλεύεις. Θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά, αλλά και στην μείωση του χρόνου προσαρμογής όταν βρεις δουλειά και θα σε κρατήσει σε μια ισορροπία στο σπίτι. Κάνει και τους άλλους να νιώθουν ότι εσύ προσπαθείς και δεν “κάθεσαι” όλη μέρα χωρίς να κάνεις τίποτα. Όταν έχεις κενά, μπορείς να βλέπεις κάποια σεμινάρια σε πλατφόρμες όπως το YouTube ή το brighttalk που μου αρέσει πολύ ή ψάξε να βρεις κάποια άλλα, γιατί έχει πολλά στα Αγγλικά. Στα Ελληνικά έχω βρει κάποια δωρεάν, όπως από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης και το doreanseminaria και το Skillbox, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει για να έχω γνώμη. Αν έχεις γνώμη, γράψε μου παρακαλώ.

Έχω πολλά άλλα να πω, αλλά νομίζω ότι σε κούρασα για σήμερα και άγγιξα πολλά θέματα που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε σε πιο μεγάλο βάθος στο μέλλον. Γράψε μου τι θα ήθελες να αναλύσω.

Νικόλαος Πολύζος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης

Νομίζω ότι το μηχάνημά μας ότι και να είναι αυτό, θα πρέπει να έχει και κάποιο antivirus το οποίο κάνει πολλά παραπάνω από το να βρίσκει ιούς. Ειδικά απο την στιγμή που μπαίνουμε σε taxis,ΔΕΗ κλπ και διακινούμε χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ή πιστωτικών καρτών (αγορά απο e-shops).

I am

Ευχάριστο άρθρο αλλά δεν νομίζω πως Κάποιος που διαβάζει techblog δεν τα γνωρίζει αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.