ΕΕ: Η Qualcomm κατηγορείται ότι δωροδόκησε μεγάλο πελάτη της

Μέσα στο 2015 οι Ευρωπαϊκές Αρχές τα έβαλαν με την Google και τις μονοπωλιακές τακτικές που ακολουθεί. Όμως η Google δεν είναι η μόνη αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας που μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα τις κατηγορίες κατά της Qualcomm.

Σύμφωνα με τους αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, η Qualcomm προχώρησε σε παράνομη πληρωμή μεγάλου πελάτη της για να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά τα δικά της chipsets. Επίσης, πούλησε chipests κάτω του κόστους με στόχο να θέσει εκτός αγοράς την ανταγωνιστική Icera, μια βρετανική εταιρεία ημιαγωγών. Ωστόσο δεν αναφέρεται ποιο είναι αυτό “το μεγάλο όνομα” που δωροδόκησε η Qualcomm.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι τακτικές της Qualcomm είναι πολύ πιθανό να έχουν βλάψει και άλλες εταιρείες πέρα από την Icera, η οποία έκανε την καταγγελία.

Σύμφωνα με την The New York Times, η Qualcomm έχει διορία μέχρι τον Απρίλιο για να απαντήσει στις κατηγορίες και αν αποδειχθεί τελικά ένοχη, κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 2.7 δισ. δολάρια (ή το 10% των συνολικών κερδών του 2014). Στην Κίνα της έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο περίπου 1 δισ. δολαρίων για αντιμονοπωλιακές τακτικές και οι κινεζικές αρχές την ανάγκασαν να κατεβάσει τις τιμές για την χρήση των πατεντών της από τρίτους. Ιαπωνία και Κορέα διεξάγουν επίσης έρευνα για τις δραστηριότητες της Qualcomm.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η Qualcomm ήρθε αντιμέτωπη με μια ραγδαία πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει το 15% του εργατικού δυναμικού και θα εξετάσει το σπάσιμο της εταιρείας στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναδιάρθρωσης.

qualcomm eu antitrust law, ΕΕ: Η Qualcomm κατηγορείται ότι δωροδόκησε μεγάλο πελάτη της

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Μονοπώλιο θέλουν όλες οι εταιρείες αυτή είναι και η πολιτική τους άρα πιο πολλά στην τσέπη…δεν το κάνει μόνο η qualcomn αυτό…γιατί το ίδιο δεν έκανε και η Microsoft; Το ίδιο δεν κάνει η Google ;

KostasB

Καλά.. οι ‘δραστηριοτητες’ τα σπάνε…
Φιλικά πάντα Λορένα..
Σαν να τα έχει χάσει λίγο η qualcomm ή μου φαίνεται;;

Konstantinos

Οσο η τεχνολογία γίνεται πιο κερδοφόρα οι εταιρίες γίνονται πιο ασύδοτες να δω πότε θα μπουνε μερικοί φραγμοί, η τεχνολογία θα εξυπηρετοι βασικές ανάγκες και δε θα εντυπωσιάζει σα ματζικ σόου. Ντροπή για την qq. Ελπίζω κάποιοι καταναλωτές να στηρίξουν μικρότερους παίκτες που τους παρέχουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται

Konstantinos

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_phone_makers_by_country

Κάντε και ένα αφιέρωμα σε μικρότερους παίχτες, όποιος αγαπάει την τεχνολογία θα το εκτιμήσει.

One

Ποιος να πιστέψει στην αξιοπιστία του Ευρωσοβιετ όταν εχει κουκουλώσει το σκάνδαλο της Wolkwagen και εχει αφήσει τους πελάτες της απροστάτευτους, ενώ την ιδια ωρα στην Αμερική γίνεται το ελα να δεις και οι πελάτες της αποζημιώνονται κανονικά.

Τουλάχιστον με το τι συμφωνιες που κανει η Qualcomm δεν εχει επίπτωση στον καταναλωτή παρα μονο στις εταιρείες, ενώ στην περιπτωση της wolkwagen υπαρχει αμεση επίπτωση στον καταναλωτή με ότι αυτό συνεπάγεται για το κοστος συντήρησης και αξια μεταπώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Business Apple Qualcomm

Apple και Qualcomm επεκτείνουν τη συμφωνία για μόντεμ 5G έως το 2027

Η Qualcomm μοιράστηκε την έκθεση κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποκάλυψε 9,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Μόνο τα Pro θα φοράνε το πιο πρόσφατο μόντεμ 5G της Qualcomm;

Mόνο τα iPhone 16 Pro θα φοράνε φέτος το τελευταίο μόντεμ της Qualcomm, σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Jeff Pu.

Gear Qualcomm Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2: Aνακοινώθηκε με ανάλυση 4,3K ανά μάτι

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon XR2+ Gen 2 για headset εκτεταμένης πραγματικότητας που θα περιλαμβάνει συσκευές AR, MR και VR.