Η Ελλάδα μειώνει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού κατά 3% σε ένα χρόνο

Counterfeit SoftwareΣύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της διεθνούς εταιρείας ερευνών IDC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Business Software Alliance (BSA), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα για το 2006 μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 61%, ενώ η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στη χώρα μας εκτιμάται στα €128 εκ. ($165 εκ.).

Η σημαντική αυτή μείωση στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό μηχανισμό που με τις συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών και Πολιτισμού, εργάστηκε σε πολλαπλά μέτωπα με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού. Η νέα νομοθετική ρύθμιση (ν.3524/07) που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα €1,000 για κάθε παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό πρόγραμμα, η δράση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων με τους στοχευόμενους ελέγχους σε επιχειρήσεις, αλλά και οι ενημερωτικές καμπάνιες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποτελούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ενέργειες που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τις 102 χώρες που καλύπτονται από τη φετινή μελέτη, μόνο 8 κατάφεραν να έχουν τόσο σημαντική μείωση στη πειρατεία λογισμικού μέσα σε έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρά την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας λογισμικού στη Δ. Ευρώπη της οποίας ο μέσος όρος ανέρχεται στο 34%. Επίσης, η πειρατεία λογισμικού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 68% αλλά η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού αυξήθηκε κατά €663 εκ. ($862 εκ.) φθάνοντας τα €3,2 δισ. ($4,1 δισ) λόγω της ταχείας ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής στη συγκεκριμένη περιοχή. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ είναι 36%.

«Δυστυχώς το ποσοστό της χώρας μας είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών της Αν. Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία κ.α. καθώς και από τον μέσο όρο της Μέσης Ανατολής & Αφρικής (60%). Με τη σημαντική αυτή μείωση στην πειρατεία λογισμικού, φαίνεται ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διατήρηση της τάσης αυτής θα ενισχύσει την αγορά εργασίας στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση μελέτη της IDC 1, η μείωση του ποσοστού της πειρατείας κατά 10% μέσα σε 5 χρόνια, θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά €328 εκ. ($411 εκ.) και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά €104 εκ ($130 εκ.) δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 1300 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής» τόνισε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός Σύμβουλος της BSA για την Ελλάδα.

Επιπλέον, η IDC επεσήμανε τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πειρατείας λογισμικού σε συνάρτηση με τις οικονομικές απώλειες και τις εξελίξεις σε κρατικό επίπεδο διαφόρων χωρών.

•Παρ’ όλο που το ποσοστό στη Γερμανία και τη Φινλανδία αυξήθηκε κατά ½ ποσοστιαία μονάδα, οι απώλειες μειώθηκαν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές τους είναι πιο εδραιωμένες και πραγματοποιούνται πλέον επενδύσεις σε λογισμικό χαμηλού κόστους παρά σε ακριβά και καίρια για την επιχείρηση προγράμματα.
•Το ποσοστό της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3% γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε νομοθετικές και κατασταλτικές ενέργειες. Επίσης, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε, κατά το 2006, εκτενή διαδικασία συγκέντρωσης και ελέγχου αδειών χρήσης λογισμικού σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
•Οι εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο και η δημοσιοποίηση των κατασταλτικών ενεργειών (έλεγχοι επιχειρήσεων από τις αστυνομικές και κρατικές αρχές) συνέβαλαν στην μείωση της πειρατείας στη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Πολωνία (1%) ενώ στην Ουγγαρία παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, οι απώλειες αυξήθηκαν λόγω της ραγδαίας ανόδου της αγοράς.
•Η IDC εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δαπανηθούν περισσότερα από €270 δισ. ($350 δισ.) σε προγράμματα λογισμικού και σύμφωνα με την ανάπτυξη της αγοράς και τα ποσοστά της πειρατείας, εκτιμάται ότι αξία των πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού θα ξεπεράσει τα 138 δισ. Ευρώ ($180 δισ.)

O κ. Robert Holleyman, Πρόεδρος και CEO της BSA δήλωσε: «Ενώ διακρίνεται μια γενικότερη βελτίωση, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού. Κυβερνήσεις, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς πρέπει να συνεχίσουν πιο εντατικά τις προσπάθειες για την πάταξη της πειρατείας, κυρίως για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές απώλειες που επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες και τον κλάδο της πληροφορικής».

Η μελέτη για την πειρατεία λογισμικού της BSA, περιλαμβάνει όλα τα είδη συσκευασμένων προϊόντων λογισμικού που προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. H IDC χρησιμοποίησε τα δικά της στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων λογισμικού και υπολογιστές και συνεργάστηκε με ειδικούς αναλυτές σε 50 χώρες προκειμένου να επιβεβαιώσει τις παγκόσμιες τάσεις στην πειρατεία λογισμικού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της BSA, www.bsa.org/globalstudy.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Apple

Όσα είπε η Apple για το notch των νέων MacBook

Πέρα από τα υπόλοιπα προϊόντα που παρουσίασε η Apple, το event της την περασμένης εβδομάδας αφορούσε κυρίως την καινούργια εγκοπή (notch).

Computers MSI

MSI Modern 14: Νέα σειρά laptop με Intel Core i7 11ης γενιάς αλλά και AMD Ryzen 5000 Series

Η σειρά Modern της MSI είναι φτιαγμένη για δημιουργούς και επαγγελματίες και ανανεώθηκε με το εντυπωσιακό, ελαφρύ αλλά και ισχυρό νέο Modern 14.

Computers Apple featured MacBook Pro

Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο των νέων μοντέλων MacBook Pro

O Youtuber Luke Miani, ανάρτησε στο Twitter την φωτογραφία του MacBook Pro 14 ιντσών δίπλα στο MacBook Pro 13 ιντσών προηγούμενης γενιάς

Computers Apple MacBook Air

2022 MacBook Air: Φήμες ότι θα διαθέτει Mini-LED οθόνη

Το MacBook Air επόμενης γενιάς της Apple θα διαθέτει οθόνη mini-LED και θα κυκλοφορήσει το 2022. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το DigiTimes.