Κανείς δεν διαχειρίζεται σωστά κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με έρευνα

κωδικούς πρόσβασης, Κανείς δεν διαχειρίζεται σωστά κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα και υπηρεσία, στην οποία έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Η HYPR, πάροχος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημοσίευσε μια νέα μελέτη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των κωδικών πρόσβασης και τον τρόπο με τον οποίο τους διαχειρίζονται οι χρήστες.

Η μελέτη διήρκεσε δυόμισι χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν 500 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν και το πώς τους διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των ανθρώπων βασίζονται μόνο στη μνήμη για να θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, το 78% των ερωτηθέντων χρειάστηκε να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης τις τελευταίες 90 ημέρες, επειδή τον ξέχασε.

Από τους ερωτηθέντες, το 72% επαναχρησιμοποιεί παλαιότερους κωδικούς και συνήθως κάνει χρήση του ίδιου κωδικού σε πολλαπλές υπηρεσίες. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μία πολύ κακή συνήθεια.

Ωστόσο, υπάρχει και θετική πλευρά σε όλο αυτό. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 51% των ανθρώπων χρησιμοποιεί έναν εντελώς νέο κωδικό πρόσβασης όταν πρόκειται για την εργασία του, ενώ στην προσωπική τους ζωή μόλις το 28% των ερωτηθέντων φροντίζει να κάνει χρήση νέου κωδικού.

Ποια είναι η λύση

Η μελέτη σημειώνει ότι μία από τις πιο ασφαλείς λύσεις στο θέμα των συχνά χρησιμοποιούμενων κωδικών είναι η εφαρμογή μεθόδων ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων από όλες τις εταιρείες, και μάλιστα χωρίς καν την ανάγκη χρήσης συμβατικού κωδικού πρόσβασης.

Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό ως συσκευή επαλήθευσης ή τα βιομετρικά δεδομένα, οι λογαριασμοί θα είναι πιο ασφαλείς από ότι με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Βέβαια, η μελέτη τονίζει πώς αν και θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από τους κωδικούς πρόσβασης, προς το παρόν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου εξακολουθεί να θεωρείται αμφιλεγόμενο από πολλούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μέχρις ότου η επαλήθευση δύο παραγόντων ή μέσω βιομετρικών στοιχείων υιοθετηθεί από την πλειονότητα των εταιρειών, καλό είναι οι χρήστες να κάνουν χρήση εφαρμογών παραγωγής και διαχείρισης κωδικών.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Android apps Microsoft

Microsoft Teams: Νέα λειτουργία για την εφαρμογή Android – Τι προσφέρει

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια διάφορα εργαλεία τηλεδιάσκεψης τα τελευταία χρόνια, βάζοντας το Zoom, το Google Meet και το Microsoft Teams στην πρώτη γραμμή.

Internet

Το LastPass παραβιάστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες

Αυτό μόνο καλό σημάδι δεν είναι για μια εταιρεία που υποτίθεται ότι κρατά όλους τους κωδικούς σας ασφαλείς.

Internet Elon Musk Social Media Twitter

Ξανά εκτός Twitter o Kanye West – Νέα ανάρτηση με σβάστικα

Για ακόμη μία φορά εκτός Twitter βρίσκεται ο Kanye West μετά από μία σειρά από προκλητικά tweets, σε ένα από τα οποία φαινόταν να δείχνει ένα σύμβολο που συνδυάζει μια σβάστικα και ένα εβραϊκό αστέρι.

Internet apps WhatsApp

Πώς να κοινοποιήσετε συνδέσμους κλήσεων WhatsApp

Το WhatsApp εξελίσσει αθόρυβα το οπλοστάσιο των δυνατοτήτων του εδώ και χρόνια, με τους χρήστες να το καθιστούν μία από τις αγαπημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όλων των εποχών.