Κανείς δεν διαχειρίζεται σωστά κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με έρευνα

Κωδικούς πρόσβασης

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα και υπηρεσία, στην οποία έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Η HYPR, πάροχος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημοσίευσε μια νέα μελέτη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των κωδικών πρόσβασης και τον τρόπο με τον οποίο τους διαχειρίζονται οι χρήστες.

Η μελέτη διήρκεσε δυόμισι χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν 500 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν και το πώς τους διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των ανθρώπων βασίζονται μόνο στη μνήμη για να θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, το 78% των ερωτηθέντων χρειάστηκε να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης τις τελευταίες 90 ημέρες, επειδή τον ξέχασε.

Από τους ερωτηθέντες, το 72% επαναχρησιμοποιεί παλαιότερους κωδικούς και συνήθως κάνει χρήση του ίδιου κωδικού σε πολλαπλές υπηρεσίες. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μία πολύ κακή συνήθεια.

Ωστόσο, υπάρχει και θετική πλευρά σε όλο αυτό. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 51% των ανθρώπων χρησιμοποιεί έναν εντελώς νέο κωδικό πρόσβασης όταν πρόκειται για την εργασία του, ενώ στην προσωπική τους ζωή μόλις το 28% των ερωτηθέντων φροντίζει να κάνει χρήση νέου κωδικού.

Ποια είναι η λύση

Η μελέτη σημειώνει ότι μία από τις πιο ασφαλείς λύσεις στο θέμα των συχνά χρησιμοποιούμενων κωδικών είναι η εφαρμογή μεθόδων ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων από όλες τις εταιρείες, και μάλιστα χωρίς καν την ανάγκη χρήσης συμβατικού κωδικού πρόσβασης.

Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό ως συσκευή επαλήθευσης ή τα βιομετρικά δεδομένα, οι λογαριασμοί θα είναι πιο ασφαλείς από ότι με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Βέβαια, η μελέτη τονίζει πώς αν και θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από τους κωδικούς πρόσβασης, προς το παρόν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου εξακολουθεί να θεωρείται αμφιλεγόμενο από πολλούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μέχρις ότου η επαλήθευση δύο παραγόντων ή μέσω βιομετρικών στοιχείων υιοθετηθεί από την πλειονότητα των εταιρειών, καλό είναι οι χρήστες να κάνουν χρήση εφαρμογών παραγωγής και διαχείρισης κωδικών.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Tech Podcast

Tech Podcast: Εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας S01E25 – 04/03/2021

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για NASA, νέο drone DJI FPV, βραβεία “Airwards”, λογισμικό που μετατρέπει φωτογραφίες σε κινούμενες εικόνες, Verizon 5G και τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Harley Davidson.

Internet Twitter

To Twitter εγκαινιάζει νέες λειτουργίες e-commerce

Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να δημιουργήσει εμπορικά εργαλεία στην πλατφόρμα του, το Twitter δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά.

Internet Google Google Chrome

Google: Καταργεί τα cookies για χάρη της ιδιωτικότητας των χρηστών

H Google θα σταματήσει την υποστήριξη cookies τρίτων που ανιχνέυουν τις κινήσεις των χρηστών και δεν πρόκειται να τα αντικαταστήσει με κάτι αντίστοιχο.

Internet Bitcoin

Κινέζικο bitcoin mining hub σταματά τη λειτουργία του

Ένα από τα μεγαλύτερα Bitcoin mining camps στην Κίνα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του.