Apple Fusion Drive, Κατανοώντας τη νέα τεχνολογία

Το Apple Fusion Drive ήταν ένα από τα highlights της πολυ-παρουσίασης της Apple και έχει ήδη γίνει αρκετός ντόρος με αυτή. Το Fusion Drive είναι ένας συνδυασμός τεχνολογιών, τόσο ενός SSD όσο και ενός HDD, δηλαδή δίσκος flash και ενός τυπικού σκληρού δίσκου. Ένας iMac ή ένας Mac Mini μπορεί να εξοπλιστεί με Fusion Drive, δηλαδή 128GB NAND Flash και έναν σκληρό δίσκο 1 ή 3 ΤΒ.

Το κομμάτι της τεχνολογίας έρχεται να παρουσιάσει στον χρήστη αυτά τα επιμέρους μέρη ως ένα ενιαίο σύνολο για να βλέπει έναν αποθηκευτικό χώρο. Εξ’ ορισμού το λειτουργικό σύστημα και όλες οι εφαρμογές είναι φυσικά αποθηκευμένα στον SSD. Με την ενεργοποίηση του Fusion Drive τα μηχανήματα της Apple δημιουργούν write buffer 4GB στον SSD τα οποία λειτουργούν σαν write cache. Αυτά τα 4GB, σύμφωνα με την Apple, θα είναι αρκετά για τα random writes των αρχείων. Αυτό σημαίνει ότι οι βασικές, γρήγορες εργασίες ξεκινούν κατά βάση από τον SSD και ό,τι παραπάνω απαιτείται χρησιμοποιείται ο HDD.

Το λειτουργικό σύστημα αναλαμβάνει να μετακινεί τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία, ολόκληρα προγράμματα και δεδομένα στον SSD και τα πια αραιά χρησιμοποιούμενα στον HDD. Ο χρήστης δεν καταλαβαίνει την μεταφορά, όλα γίνονται αυτόματα και με ταχύτητα. Πάντοτε διατηρείται το αυθεντικό στην αρχική του θέση και διαγράφεται αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η διαδικασία θυμίζει αρκετά έναν υβριδικό σκληρό δίσκο σε PC και είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε προϊόν της Apple, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι το λογισμικό έρχεται στο προσκήνιο και ρυθμίζει όλη τη διαδικασία.

, Apple Fusion Drive, Κατανοώντας τη νέα τεχνολογία

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
negiemu

Νίκο τι πίστευες προσωπικά εσύ για αυτό ? Είναι καλύτερο από ένα PC στο οποίο βάζουμε το OS σε SSD και τα αρχεία μας σε HDD? Λες να μας λύση τα χέρια αυτό το λογισμικό που θα ρυθμίζει την διαδικασία ?

Shadow

@negiemu

Το OS ειναι αυτο που πρεπει να μπει στον SSD γιατι χρησιμποιειται περισσοτερο απο καθε τι αλλο. Δηλαδη γινονται τα περισσοτερα IO’s (read/writes) στον σκληρο. Αρα θες κατι που να το εκτελει πολυ γρηγορα. Ο SSD εχει τεραστιο προβαδισμα σε αυτο τον τομεα. Μετα ακολουθουν βαρια προγραμματα, οπως τα παιχινιδια που παλι θελουν και αυτα πολλα IO’s στον σκληρο (μπορουμε να συμπεριλαβουμε και εφαρμογες γραφειου αν ανοιγουμε πολλες εφαρμογες). Τελος ειναι τα απλα αρχεια οπως ταινιες. Στην ουσια θα την ανοιξεις 0.5 δευτερολεπτο πιο γρηγορα αλλα πιο το οφελος αν παρακολουθεις μια ταινια 2 ωρων; Απο τα “απλα” αρχεια ισως θα αξιζε να εχεις τα Word, Excel κλπ που χρησιμοποιεις πιο πολυ. Τα παραπανω ισχυουν αν ΔΕΝ εχεις πολυ χωρο και απλα προσπαθεις να βρεις την καλυτερη λυση σε ποιο σκληρο να τα βαλεις. Στην αντιθετη περιπτωση τα “πετας” ολα στον SSD και τελειωσες! 😛 Θελω 1TB SSD με 50E πολλα ζηταω;

MixalakisS

πολύ ενδιαφέρον αυτό, θα λειτουργούν ακόμα πιο καλά τα μηλαράκια. Όποιος έχει δουλέψει μακ, καταλαβαινει τι εννοώ. Αν δεν υπήρχαν τα καρτελ και η εφορια και δεν τα πηγαινανε στο θεο θα ήταν ακομα καλύτερα 😛

Michail Triantafyllidis

“Αυτή η τεχνολογία υπάρχει εδώ και χρόνια” έλεγαν κάποιοι.
Ας φάνε τώρα το παστέλι με την υλοποίηση της ΑΠΛ. Ισοπέδωση των πάντων.
Άλλα τα μάτια της πέρδικας…

mad

Ως χρήστης SSD+HDD σε PC δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το σούσουρο για κάτι το οποίο ήδη χρησιμοποιείται! Κατά τη γνώμη μου η υβριδική υλοποίηση είναι πολύ επίφοβη. Αν χαλάσει ο σκληρός χάνεις OS/Apps/Data όλα μαζί. Για το χρήστη που δεν κάνει Timemachine (Backup) αυτό είναι καταστροφή. Το γραφικό που υπάρχει στο άρθρο με την επίδοση είναι άκρως παραπλανητικό και μπορεί άνετα να πάει για παραπλάνηση καταναλωτή. Ακόμα και αν κάποιος δει την υποσημείωση 2 στο site της apple πάλι δεν διευκρινίζει κάποια πράγματα. “Testing conducted by Apple in October 2012 using preproduction 27-inch 3.4GHz quad-core Intel Core i7–based iMac units with a 1TB Fusion Drive, and preproduction 27-inch 3.4GHz quad-core Intel Core i7–based iMac units with a 1TB 7200-rpm hard drive, all configured with 8GB RAM. Tested with Aperture 3.4.1 using RAW images. Performance tests are conducted using specific computer systems and reflect the approximate performance of iMac.” Εννοώ ότι δεν αναφέρει από ποια πηγή γίνεται το Copy File και το Photo Import στο Aperture. Από στικάκι στο imac, από SSD δίσκο, από το ίδιο το imac στο imac; Αν εγώ για παράδειγμα πάρω την κάρτα της μηχανής μου, τη βάλω στο card reader και κάνω import στο Lightroom (Aperture)… Συνέχεια »

stavros

H τεχνολογια αυτη που υπηρχε στους υβριδικους δισκους μεχρι τωρα δεν εχει και τοσο σχεση με αυτο που παρουσιαζει η apple και λειτουργει σιγουρα καλυτερα.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Apple είναι κάτι διαφορετικό από τους hybrid δίσκους όπου γίνεται caching των αρχείων (δηλαδή διπλότυπο αρχείων). Στον Fusion Drive γίνεται μεταφορά δεδομένων από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να υπάρχει caching ή αντιγραφή αρχείων. Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δίσκους που εμφανίζονται και λειτουργούν ως ένας!

alex

Υβριδικός δίσκος δεν σημαίνει 1 ssd και 1hdd σε ένα pc με το OS στον SSD και τα λοιπά data στον άλλο. Σημαίνει ένας δίσκος με ένα κομμάτι ssd αλλά και κανονικό χώρο αποθήκευσης με το ssd να χρησιμοποιείται σαν cache για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία ώστε να γλιτώνεις και ώρα λόγω της γρήγορης προσπέλασης αλλά και φθορά του δίσκου λόγω των λιγότερων αναγνώσεων. Υπάρχει σαν τεχνολογία τουλάχιστον 2 χρόνια και χρησιμοποείται κυρίως από φορητά όπου είναι σημαντικό το μικρό μέγεθος αλλά και η γρήγορη προσπέλαση των αρχείων.
Ξυπνάτε ρε! Τα buzzwords σας έφαγαν…

Βαγγέλης

Σταυρο το ίδιο ισχύει και με τους υβριδικούς στα pc. Ενας δίσκος οπου το caching μεταφέρει και δεν αντιγράφει τα πολυδιαβασμένα αρχεία. Η μόνη διαφορά που βλέπω στο σύστημα της Apple ειναι το γεγονός των 2Gb buffer που το χρησιμοποιεί για γρήγορο cach οπου αυτό δεν γίνεται με τις μέχρι τώρα λύσεις. Εκτός αν το κάνει ο Intel Controller που δεν γνωρίζω λόγω παλιότερης motherboard.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.