Έρευνα: Χρησιμοποιούμε μόνο το ένα τρίτο των features του smartphone

Σε μια αγορά η οποία γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, οι κατασκευαστές προσπαθούν να “εφοδιάσουν” τα κινητά τους με νέα χαρακτηριστικά, προκειμένου να ξεχωρίσουν αλλά και να μην μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές. Πόσα όμως από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά χρησιμοποιεί τελικά ο χρήστης στην καθημερινότητά του;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί μόλις το ένα τρίτο των χαρακτηριστικών που βρίσκονται στο κινητό του. Αυτό σημαίνει ότι τα δυο τρίτα των apps και χαρακτηριστικών περνάνε απαρατήρητα. Μόλις 8 features και built-in apps χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και τα άλλα έξι, περιστασιακά.

Αν σκεφτούμε ότι ένα κινητό έρχεται με μέσο όρο περίπου 40 features, σημαίνει ότι μόνο το 35% της δύναμής του χρησιμοποιείται πραγματικά. Βεβαίως, η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τα apps που μπορείς να κατεβάσεις από το Store.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι χαρακτηριστικά όπως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, φωνητικές εντολές, mobile πληρωμές, χρησιμοποιούνται σπάνια και ας είναι από τα key features που διαφημίζουν περισσότερο οι κατασκευαστές. Καταλήγουμε λοιπόν να πληρώνουμε πολλά χρήματα για τα χαρακτηριστικά ενός smartphone, τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιούμε.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι απλά δεν χρησιμοποιούμε τα χαρακτηριστικά, αλλά η έρευνα έδειξε ότι το 59% των συμμετεχόντων, δεν γνώριζε τι μπορεί να κάνει το κινητό τους. Το ποσοστό των κατόχων που χρησιμοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά του κινητού, είναι μόλις στο 8% και το 67% παραδέχεται ότι τα περισσότερα features δεν είναι χρήσιμα για την καθημερινότητα.

Οι κλήσεις και τα μηνύματα είναι οι δυο πιο σημαντικές λειτουργίες ενός κινητού, ενώ πολύ σημαντική είναι η λήψη φωτογραφιών και το browsing.

Το ερώτημα είναι: Χρειαζόμαστε τελικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν τα σημερινά smartphones;

Apps που πιθανότητα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ:

1. Stocks and shares tracker
2. Voice dictation
3. Passbook
4. Podcasts
5. Health/ S-health
6. Mobile payment (Google Wallet, Apple Pay κλπ)
7. Compass
8. Finger print recognition
9. iBooks/ E-reader
10. Newsstand
11. Tips
12. Voice recognition/Siri
13. Game center/Samsung hub
14. Photo editing software
15. Video calling/Facetime
16. World clock
17. Stopwatch
18. iTunes/other entertainment store
19. Timer
20. Reminders
21. Video player
22. GPS navigation
23. Music player
24. Bluetooth
25. Notes

smartphone features used, Έρευνα: Χρησιμοποιούμε μόνο το ένα τρίτο των features του smartphone

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NikosAr

Όπως πολύ σωστά λέτε στο άρθρο 4 άντε 5 εφαρμογές χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες στη καθημερινότητα. .οπότε για να λέμε όλοι την αλήθεια ούτε το 20 της % χρησιμοποιούμε του smartphone ( όταν είναι προ εγκαταστημένες τουλάχιστον 30 εφαρμογές ) Παράδειγμα : Εχω το samsung s6 με καθαρή εγκατάσταση υπάρχουν περί της 20 προ εγκαταστημένες άχρηστες θα πω εγω εφαρμογές της samsung και καμιά 30 άλλων microsoft social κλπ. Στην καθημερινότητα μου θα δω: τα email, sms,calls,browser άντε και καμιά φωτό… με συγχωρείτε αλλά μάλλον εγω φταίω ? Μακάρι να είχε μόνο το λειτουργικό και εγω να εβαζα αν ήθελα μερικές εφαρμογές. .

Darth

Facebook και τέλος, ουσιαστικά το smartphone Είναι για πολλούς φορητή μηχανή τροφοδοσίας του εγω τους

Antonis

Εγω χρησιμοποιω το 200% του smartphone μου 😀

Alexis

Οι περισσοτεροι χρηστες με εναν φακελο με Viber, Facebook, Instagram, Whatsup, messenger, twiter, τηλεφωνο, μηνυματα και Internet browser ειναι καλυμμένοι δεν θελουν τιποτε αλλο, για ολα τα υπολοιπα απλα το smartphone τους δεν το κανει……. δεν καταλαβαινουν διαφορα μεταξυ os εκτος απο το αν στο scrolling κολλαει ή οχι….

apostolos

Το κακό με τα άχρηστα features είναι ότι εκτός που ανεβάζουν την τιμή, κάνουν το τηλέφωνο πιο βαρύ, παχύ, με μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας.
Ότι και να λέμε το xda είναι μονόδρομος

Vasilis

Εγώ με iPhone 6 , χρησιμοποιώ εννοειται το Touch ID και ενα σωρό εφαρμογές αποθήκευσης pdf, annotate και editing για αυτές καθώς μου ειναι χρήσιμα για την εργασία μου, όλα μου τα προσωπικά έγγραφα , εφορίες κλπ ειναι αποθηκευμένα σε cloud να μπορώ να εχω πρόσβαση όποτε τα χρειάζομαι , τις κάρτες των μαγαζιών τύπου ΑΒ κλπ τις εχω ηλεκτρονικά σε εφαρμογή για να μην τις κουβαλάω στο πορτοφόλι μου, εχω τραπεζικές εφαρμογές που ειναι εξαιρετικές , και πολλα ακόμη που διευκολύνουν την ζωή μου! Αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί το smartphone του πέρα απο κλήσεις δεν θα επρεπε να αγοράζει τόσο ακριβά τηλέφωνα

thanoik

Η Siri,Cortana,google now,δεν υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα 👅 που είναι και το 50 % των δυνατότητων ενός smartphone,ούτε ηλεκτρονική πληρωμή ούτε τίποτα,λες και είμαστε στην Ουγκάντα,πως μετά λες ότι χρησιμοποιούμε μονο το ένα τρίτο,κανονικά μόνο MLS έπρεπε να είχαμε όλοι οι Έλληνες

NtinosMD

Το θεμα ειναι να γνωριζεις για το τι μπορεις να τα χρησιμοποιεις. Οταν υπαρχει αγνοια προφανως θα χρησιμοποιησεις μονο το 20 με 40 % των δυνατοτητων της. Εδω εχουμε 2Κ αναλυσεις στις οθονες για να βλεπουμε τις φωτο στο FB και να σκρολαρουμε στο HomeScreen ενω θα μπορουσε το VR να ειχε , αν και βρισκεται ακομα στα φασκια, μια ευρυτερη χρηση. Και το αλλο που το πας ? Οταν υπαρχει πχ το Samsung Pay και δεν μπορεις να το χρησιμοποιησεις στην Ελλαδα , δλδ αποκλειονται μερικες χωρες , οποτε αχρηστο κ αυτο το feauture. Γενικως ειναι πολυπαραγοντικος ο λογος που δεν χρησιμοποιειται η εξυπναδα των κινητων μας στο επακρο. Δλδ το πιο ενθουσιωδες μεχρι στιγμης ειναι οτι μπορουμε να ειμαστε ανα πασα στιγμη διαδικτυωμενοι στο facebook οντας εκτος σπιτιου. Οταν θα ξεπεραστει αυτη η αρχικη ενθουσιαση , που οπως και να χει στην αρχη βρισκομαστε ακομη, τα πραγαμτα ισως να αλλαξουν. Εξαλλου οταν πρωτολανσαριστηκαν οι πρωτοι υπολογιστες κ ο κοσμος δε νομιζω να ηξερε να τα αξιοποιει στο επακρο.

Makis

Ακριβώς, γι αυτό παίρνουμε Nexus και καθαρίσαμε….

pazzo

Προσωπικά αυτα που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου είναι:
η κάμερα και όποιο edit app για φωτογραφίες και βίντεο,
onedrive για όλα τα αρχεία μου ώστε να τα έχω πάντα μαζί μου και onenote για σημειώσεις,
WhatsApp, Messenger και Skype για τον γνωστό λόγο,
facebook, vine, Instagram (6tag) και 9gag για όταν βαριέμαι,
ξυπνητήρι.
spotify για μουσική και Microsoft edge.
και όχι τόσο συχνά
Here maps για όταν θέλω να πάω κάπου ώστε να βρίσκω τον πιο σύντομο δρόμο βλέποντας που έχει κίνηση,
shazam, calculator, pdf viewer, sofascore.
Νομίζω πως δεν χρησιμοποιώ τιποτε άλλο εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
Τώρα κάτι Cortana, nfc για τις όποιες χρήσεις του, e-reader, compass και οτιδήποτε άλλο παίζει να υπάρχει, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και ούτε μάλλον πρόκειται.
Οπότε στην επιλογή όποιου τηλεφώνου πρωτα κοιτώ μόνο για κάμερα, αυτονομία και ιντσες οθόνης, και δεν βλέπω ποτέ specs αφού αυτά που κάνω είναι μετρημένα.

Μαριος

Συγγνωμη ρε παιδια ποιος δε χρησιμοποιει το music player, το bluetooth, το notes ή τους χαρτες;

Γιανς

Απο αυτα που λεει η λιστα…. 18 απο τα 25 τα κάνω χρήση απο καθημερινα ως αραια… μια φορα την βδομαδα ας πουμε. Πολλοι βεβαια μπορεί να μη εχουν ιδεα η να μην βρισκουν χρησιμοτητα ή να θελουν απλως να τα κάνουν απο το PC.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εγώ χρησιμοποιώ το 90% των smartphones που έχω. Και εξηγούμαι : Εκτός από κλήσεις και μηνύματα (είμαι επαγγελματιας και μιλάω όλη μέρα ) ,έχω τρία emails, τρία gps (here, Google maps, sygic ), facebook, tweeter, instagram, shazam, Skype, trip advisor, what’s up, youtube, runtastic, one drive, Dropbox, office lens, messenger, motogp, formula 1, δύο εφαρμογές τραπεζών που κάνω όλες μου τις συναλλαγές με ebaking, τρεις εφαρμογές για ειδήσεις, αθλητικά, φωτογραφική μηχανή και βίντεο και άλλα πολλά. Κάποια μπορεί να μην τα χρησιμοποιώ κάθε μέρα (Fórmula 1 ) αλλά τα περισσότερα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Βασικά τα smartphones μου έχουν αντικαταστησει τον υπολογιστή μου.

NickOS

Πιστεύω πως υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στον τίτλο και στο περιεχόμενο του άρθρου.
Το άρθρο αναφέρεται στις εφαρμοφές που αγνοούμε ( δε χρησιμοποιούμε) ως χρήστες. Τα χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητα εφαρμογές, αλλά είναι οι δυνατότητες της συσκευής στο σύνολό της ( Software & Hardware ).
Ειδικά στο θέμα Software – Hardware, οι κατασκευαστές των Smartphone μας δίνουν τις συσκευές με προεγκατεστημένο ένα υπερπεριορισμένο και χιλιοκλειδωμένο Software που μόνο το 10% – 20% των δυνατοτήτων του Hardware είναι εξ’ αρχής διαθέσιμα. Οπότε το Rooting / Hacking / Custom Mods / Custom Firmware είναι μονόδρομος, προκειμένου να αξιοποιούμε το 100% του Hardware.

Mary

Καλεί λάθος ειναι η έρευνα, γιατι δεν ρωτάνε εδω τους σχολιαστές του techblog που ολοι εδω μεσα ειναι power users, χρησιμοποιούν 74 εφαρμογές ταυτόχρονα και multitasking και αλλάζουν τις rom σαν πουκάμισα;
Κάθε φορα αναμένουμε με αγωνία κάποιους συγκεκριμένους να μας επισημάνουν ποσά πραγματα κανει το κινητο τους (και τα χρησιμοποιούν και καθημερινά) που δεν κανει το δικο μας!

Paul

Eγώ χρησιμοποιώ πολύ το GPS για να βρίσκω τα κοντινά μου σουβλατζίδικα οταν με κόβει λόρδα

NZ

Λογικό.
Χρησιμοποιούμε το 1/3.
Το άλλο 1/3 είναι άχρηστο και το υπόλοιπο 1/3 χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με εφαρμογές…

Γιάννης

Φανταστείτε το ποσοστό που “δουλεύουμε” τα tablets :p

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet apps Social Media WhatsApp

Το WhatsApp θα ενημερωθεί για να υποστηρίζει φωνητική συνομιλία εντός εφαρμογής

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εισαγωγή των Κοινοτήτων, το WhatsApp σχεδιάζει μια μεγάλη προσθήκη για τις δυνατότητες φωνητικών κλήσεων, ειδικά για ομάδες.

Internet apps Social Media WhatsApp

Το WhatsApp θα σας επιτρέψει σύντομα να συνομιλήσετε με το WhatsApp

To WhatsApp κυκλοφόρησε τον δικό της επίσημο λογαριασμό WhatsApp, με το οποίο μπορείτε να συνομιλήσετε για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την πλατφόρμα και συμβουλές χρήσης.

Internet apps Social Media WhatsApp

WhatsApp: Οι ενημερώσεις διευκολύνουν την εύρεση και διαχείριση των ομάδων

Το WhatsApp ανακοίνωσε δύο νέα χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν το απόρρητο των ομαδικών συνομιλιών της κοινότητας, ενώ διευκολύνουν την εύρεση κοινών ομάδων που έχουν οι χρήστες.

Internet apps Spotify

Spotify: Θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα HiFi χωρίς απώλειες

Το Spotify λέει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μουσική εμπειρία χωρίς απώλειες, αν και ακόμη παραμένει άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσει και σε ποια μορφή.