BMW και Hyundai: Χάκερς αναζητούσαν εμπορικά μυστικά

BMW, BMW και Hyundai: Χάκερς αναζητούσαν εμπορικά μυστικά

Δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο έπεσαν θύματα μιας εξελιγμένης εκστρατείας hacking. Συγκεκριμένα, η Bayerischer Rundfunk αναφέρει ότι εισβολείς από την ομάδα hacking OceanLotus εισέβαλαν στα δίκτυα της BMW και της Hyundai προσπαθώντας να υποκλέψουν εμπορικά μυστικά των δύο εταιρειών.

Το χρονικό των παραβιάσεων

Οι χάκερς δρούσαν από την Άνοιξη και φέρεται ότι εγκατέστησαν ένα εργαλείο δοκιμών διείσδυσης με το όνομα Cobalt Strike σε κάποιους κεντρικούς υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως backdoor για τα δίκτυα των δύο εταιρειών.

Η BMW ισχυρίζεται ότι τους επέτρεπε να δρουν ελεύθερα στο δίκτυο της και παρακολουθούσε επί μήνες κάθε τους κίνηση. Ωστόσο, αποφάσισε, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, να διακόψει τη δράση τους, τέλη Νοεμβρίου.

Τόσο η BMW όσο και η Hyundai έχουν αρνηθεί να μιλήσουν για το θέμα, σε οποιονδήποτε έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Το μόνο που έχει δηλώσει η πρώτη είναι ότι, έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την διασφάλιση του δικτύου της από τους εισβολείς.

Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος;

Οι χάκερς θεωρείται ότι ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Η OceanLotus – γνωστή και ως APT32 – είναι ενεργή από το 2014. Πιστεύεται ότι η ομάδα πραγματοποιεί επιθέσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

Οι πρώτες επιθέσεις της θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν εναντίον ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από το 2017 η ομάδα δρα αδιάκοπα ενάντια σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εκτός από τις τωρινές επιθέσεις στη BMW και τη Hyundai, η ομάδα συνδέεται με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν καιρό στην Toyota Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Βιετνάμ.

Για ποιο λόγο πραγματοποιούνται οι επιθέσεις

Πολλοί ειδικοί υποθέτουν ότι η βιετναμέζικη κυβέρνηση αντιγράφει μία στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Κίνα στο παρελθόν. Χρησιμοποιεί ομάδες hacking για να διεξάγει οικονομική κατασκοπεία σε ξένες εταιρείες, κλέβοντας την πνευματική ιδιοκτησία τους, την οποία έπειτα χρησιμοποιεί σε κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Παλαιότερα, η Κίνα είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική με σκοπό να στηρίξει τον κλάδο της κατασκευής αεροπλάνων. Γι’ αυτό, οι εμπειρογνώμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το Βιετνάμ πολεμά τη BMW, τη Hyundai, την Toyota, και άλλες εταιρείες, με στόχο να ενισχύσει τη νεοσύστατη αυτοκινητοβιομηχανία της, την VinFast.

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.