BMW και Hyundai: Χάκερς αναζητούσαν εμπορικά μυστικά

BMW and Hyundai Victim of Hacking

Δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο έπεσαν θύματα μιας εξελιγμένης εκστρατείας hacking. Συγκεκριμένα, η Bayerischer Rundfunk αναφέρει ότι εισβολείς από την ομάδα hacking OceanLotus εισέβαλαν στα δίκτυα της BMW και της Hyundai προσπαθώντας να υποκλέψουν εμπορικά μυστικά των δύο εταιρειών.

Το χρονικό των παραβιάσεων

Οι χάκερς δρούσαν από την Άνοιξη και φέρεται ότι εγκατέστησαν ένα εργαλείο δοκιμών διείσδυσης με το όνομα Cobalt Strike σε κάποιους κεντρικούς υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως backdoor για τα δίκτυα των δύο εταιρειών.

Η BMW ισχυρίζεται ότι τους επέτρεπε να δρουν ελεύθερα στο δίκτυο της και παρακολουθούσε επί μήνες κάθε τους κίνηση. Ωστόσο, αποφάσισε, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, να διακόψει τη δράση τους, τέλη Νοεμβρίου.

Τόσο η BMW όσο και η Hyundai έχουν αρνηθεί να μιλήσουν για το θέμα, σε οποιονδήποτε έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Το μόνο που έχει δηλώσει η πρώτη είναι ότι, έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την διασφάλιση του δικτύου της από τους εισβολείς.

Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος;

Οι χάκερς θεωρείται ότι ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Η OceanLotus – γνωστή και ως APT32 – είναι ενεργή από το 2014. Πιστεύεται ότι η ομάδα πραγματοποιεί επιθέσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

Οι πρώτες επιθέσεις της θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν εναντίον ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από το 2017 η ομάδα δρα αδιάκοπα ενάντια σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εκτός από τις τωρινές επιθέσεις στη BMW και τη Hyundai, η ομάδα συνδέεται με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν καιρό στην Toyota Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Βιετνάμ.

Για ποιο λόγο πραγματοποιούνται οι επιθέσεις

Πολλοί ειδικοί υποθέτουν ότι η βιετναμέζικη κυβέρνηση αντιγράφει μία στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Κίνα στο παρελθόν. Χρησιμοποιεί ομάδες hacking για να διεξάγει οικονομική κατασκοπεία σε ξένες εταιρείες, κλέβοντας την πνευματική ιδιοκτησία τους, την οποία έπειτα χρησιμοποιεί σε κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Παλαιότερα, η Κίνα είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική με σκοπό να στηρίξει τον κλάδο της κατασκευής αεροπλάνων. Γι’ αυτό, οι εμπειρογνώμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το Βιετνάμ πολεμά τη BMW, τη Hyundai, την Toyota, και άλλες εταιρείες, με στόχο να ενισχύσει τη νεοσύστατη αυτοκινητοβιομηχανία της, την VinFast.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Netflix

Netflix Αύγουστος 2021: Όλες οι νέες κυκλοφορίες, ταινίες, σειρές στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν τον Αύγουστο του 2021 στην Ελλάδα από το Netflix.

Internet Bitcoin

Britcoin: Το βρετανικό κρυπτονόμισμα θα ενισχύσει το Bitcoin

Οι Βρετανοί θέλουν να λανσάρουν το Britcoin, ένα δικό τους κρυπτονόμισμα και πολλοί αναρωτιούνται τι εξελίξεις θα έχει αυτό.

Internet malware Hackers

To LemonDuck malware στοχεύει Windows και Linux συστήματα

To LemonDuck είναι ένα malware που σχετίζεται με την διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και χτυπά σε συστήματα Linux και Windows.

Internet

Σοβαρά διεθνή web sites γεμίζουν με πορνογραφικό υλικό

Η εταιρεία προώθησης πορνογραφικού υλικού 5 Star Porn HD εξαγόρασε το VidMe, με αποτέλεσμα να γεμίσουν με ανάλογο υλικό πολλές άσχετες σελίδες.