Πώς να δημιουργήσεις ασφαλή κωδικό πρόσβασης που ένας χάκερ θα χρειαστεί 300 χρόνια να σπάσει

ασφαλής κωδικός πρόσβασης, Πώς να δημιουργήσεις ασφαλή κωδικό πρόσβασης που ένας χάκερ θα χρειαστεί 300 χρόνια να σπάσει

Θα λέγαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Αυτό, όμως, μάλλον δεν ισχύει αν σκεφτεί κανείς πως το “samsung” ήταν ένας από τους πιο χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης σε τουλάχιστον 30 χώρες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης κωδικών πρόσβασης NordPass.

Το να χρησιμοποιήσει κανείς για κωδικό το όνομα της εταιρείας που κατασκεύασε τη συσκευή του είναι μια εμφανώς κακή ιδέα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο κωδικός πρόσβασης “samsung” έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Το 2019 ήταν ο 198ος πιο δημοφιλής, το 2020 ο 189ος πιο δημοφιλής και το 2021 ήταν το νούμερο 78 στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης.

ασφαλής κωδικός πρόσβασης, Πώς να δημιουργήσεις ασφαλή κωδικό πρόσβασης που ένας χάκερ θα χρειαστεί 300 χρόνια να σπάσει

Ο πιο κοινός κωδικός πρόσβασης είναι η λέξη… “password”. Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή τους η επιλογή θα τους κρατήσει ασφαλείς. Άλλοι ευρέως χρησιμοποιούμενοι κωδικοί πρόσβασης περιλαμβάνουν “123456”, “123456789” και “guest”.

Εκτός από το “samsung”, άλλα brands που χρησιμοποιούνται σαν κωδικοί είναι Adidas, Nike και Tiffany. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά αγαπημένα με βάση τις πολιτισμικές διαφορές και άλλους παράγοντες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, ο τέταρτος πιο δημοφιλής κωδικός πρόσβασης είναι η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ έκτος και η Τσέλσι στο νούμερο 11. Στην Ιταλία, το Ciao είναι στο νούμερο 4.

Πώς να δημιουργήσεις έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Οι σύντομοι ή απλοί κωδικοί πρόσβασης είναι πιο εύκολο να σπάσουν. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το CNBC, ένας κωδικός πρόσβασης που αποτελείται από 4 έως 11 χαρακτήρες μπορούσε να ανακαλυφθεί αμέσως. Ένας με 12 χαρακτήρες χρειάστηκε δύο δευτερόλεπτα για να σπάσει, ενώ ένας με 13 χαρακτήρες 19 δευτερόλεπτα. Ακόμη και ο συνδυασμός κεφαλαίων, πεζών και αριθμών δεν είναι ασφαλής. Ένας τέτοιος κωδικός που αποτελείται από 4 έως 6 χαρακτήρες μπορεί να εντοπιστεί αμέσως. Ένας με 7 χαρακτήρες σε επτά δευτερόλεπτα, ενώ η χρήση αυτού του συνδυασμού για έναν οκταψήφιο κωδικό πρόσβασης θα χρειαστεί επτά λεπτά για να σπάσει.

Οι ασφαλέστεροι κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούν συνδυασμό κεφαλαίων, πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Ένας κωδικός πρόσβασης επτά έως 10 χαρακτήρων τέτοιου τύπου χρειάζεται έως και πέντε μήνες για να εντοπιστεί. Εάν χρησιμοποιείτε 11 χαρακτήρες, θα απαιτηθούν έως και 34 χρόνια εργασίας για την αποκρυπτογράφηση. Τέλος, ένας κωδικός πρόσβασης 12 χαρακτήρων με όλα τα παραπάνω στοιχεία θα κάνει έναν χάκερ να παλεύει έως και 300 χρόνια για να τον βρει.

Το μήκος του password είναι το πιο σημαντικό. Ακόμα κι αν δημιουργήσετε ένα που αποτελείται από κεφαλαία, πεζά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, αν έχει μήκος μόνο τέσσερις έως έξι χαρακτήρες, οι χάκερ μπορούν ακόμα να τον βρουν αμέσως.

Το NordPass προτείνει να μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικές εφαρμογές. Και θα πρέπει να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε κάθε εφαρμογή ανά διαστήματα. Αν -δικαιολογημένα- δεν μπορείτε να θυμάστε όλους αυτούς τους κωδικούς, υπάρχουν εφαρμογές Password Manager στο App Store και στο Google Play Store.

 

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured Google

Pixel 8: Leak υπόσχεται 7 χρόνια ενημερώσεων OS

Το Pixel 8 πρόκειται να γίνει επίσημο από τη Google στις 4 Οκτωβρίου αλλά θα τα γνωρίζουμε ήδη όλα μέχρι τότε.

Smartphones Apple Apple iOS iOS

iOS 17, watchOS 10: Τα καλύτερα apps με τις νέες δυνατότητες

Τώρα που είναι διαθέσιμο το iOS 17, πολλές σημαντικές εφαρμογές ενημερώνονται και αποκτούν ενδιαφέρουσες νέες δυνατότητες.

Smartphones Android Google Google Pixel

Google Pixel: Η ενημέρωση Σεπτεμβρίου είναι ακόμα σε Android 13

Η Google κυκλοφόρησε την τελευταία μηνιαία ενημέρωση για τις συσκευές Pixel, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε Android 13.

Smartphones Apple iOS iPhone

iOS 17: Αυτές είναι οι συμβατές συσκευές

H Αpple κυκλοφόρησε την τεράστια ενημέρωση iOS 17 για τα υποστηριζόμενα iPhone, με πολλές νέες δυνατότητες και εκπληκτικές λειτουργίες.