Θυμάστε παλιά που, αν είχε κολλήσει το κινητό μας, το ανοίγαμε, βγάζαμε τη μπαταρία (τη φυσάγαμε και λίγο) και την ξαναβάζαμε στη θέση της; Αυτή η εποχή μπορεί να επιστρέψει, καθώς η ΕΕ θέλει οι μπαταρίες των smartphone να αφαιρούνται προς όφελος της βιωσιμότητας και της δυνατότητας επισκευής.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις μπαταρίες θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένο αντίκτυπο στις μάρκες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, αλλά και στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων. Σκοπός είναι να βελτιστοποιηθούν τα πάντα σχετικά με τις μπαταρίες, από την εξαγωγή πρώτων υλών έως τα τελικά προϊόντα για βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές που απευθύνονται σε καταναλωτές.
Μια αφαιρούμενη μπαταρία θα μεταφραζόταν σε καλύτερη δυνατότητα επισκευής για ηλεκτρονικά gadget και θα βοηθούσε τους χρήστες να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τηλεφώνων τους.
Για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής μπαταριών τα επόμενα χρόνια, η ΕΕ δηλώνει ότι τουλάχιστον το 16% του κοβαλτίου, το 85% του μολύβδου, το 6% του λιθίου και το 6% του περιεχόμενου νικελίου θα πρέπει να προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές. Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό διαθέσιμο ανακυκλωμένο υλικό, ο νόμος απαιτεί να συλλέγεται το 45% των ηλεκτρονικών συσκευών έως το 2023, φτάνοντας το 70% έως το 2030.
Η ΕΕ θα δώσει στις εταιρείες 3,5 χρόνια αφότου εγκρίνει τη νομοθεσία για να επανασχεδιάσουν μπαταρίες που οι χρήστες μπορούν εύκολα να αφαιρέσουν και να αντικαταστήσουν μόνοι τους. Ωστόσο, οι αλλαγές μπορεί να απαιτήσουν από τις εταιρείες να επανεξετάσουν την προμήθεια μπαταριών, τους δεσμούς με τους ανακυκλωτές και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε οι καταναλωτές να μην επηρεάζονται.
Χούντα δηλαδή και σε αυτό το κομμάτι .
Εγώ που θέλω ένα τηλέφωνο πλήρως αδιάβροχο δεν θα μπορώ να το έχω αφού η ΕΕ αποφάσισε για μένα πως θα πρέπει να μπορώ να αλλάζω την μπαταρία για το καλό μου πάντα .
Λυπάμαι που θα στο πω αλλά κανένα κινητό δεν είναι αδιάβροχο, αλλά splashproof
Για να το λες εσυ κάτι θα ξέρεις..
Εγω βλεπω πολιτικες της ΕΕ
εναντια στην Apple. μια η θυρα φορτισης, μια η μπαταρια, μια οι φοροδιαφυγη…
Επισης δεν καταλαβαινω ακομα το λογο των αποσπωμενων μπαταριων…γιατι να βελτιώσει το χρονο ζωης των κινητων? το στελνω στην αντιπροσωπεια και μου την αλλαζουν. με τις αποσπωμενες μπαταριες δε μπορεις να βρεις γνησιες με τοσες μαιμου που κυκλοφορουν.
ΥΓ: αυτο το χαρτινο καλαμακι δε το μπορω καθολου στον καφε!!!
Άμα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος τότε οι μπαταρίες θα χαλάνε πιο εύκολα γιατί δεν θα τις φτιάχνουν σωστά όπως θα έπρεπε να είναι. Για να αγοράζουμε συνέχεια.
Αντε να δουμε τι θα γινει σιγα σιγα και με το right to repair στην ΕΕ.