Το Project Ara ήταν το πολλά υποσχόμενο σχέδιο της Google γα την δημιουργία αρθρωτού smartphone. Στόχος ήταν να μπορεί ο χρήστης να φτιάξει ένα smartphone όπως εκείνος το θέλει, αλλάζοντας από κάμερα, οθόνη, μέχρι επεξεργαστή και RAM.
Δυστυχώς όμως πριν από μερικούς μήνες η Google αποφάσισε να εγκαταλείψει το Project Ara. Η Google ενώ ήταν αρκετά κοντά στην κυκλοφορία της τελικής έκδοσης, το έβαλε στον πάγο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στελέχος της Motorola δίνει τη δική του εξήγηση για το τι θεωρεί πως έφταιξε για την αποτυχία του. Πριν προχωρήσουμε, να σημειωθεί ότι το Project Ara ήταν υπό την εποπτεία της Motorola, όταν αυτή ανήκε στην Google, ενώ στη συνέχεια πουλήθηκε στη Lenovo. Επομένως, στελέχη της γνωρίζουν εκ των έσω το Project και μπορούν να εκφέρουν άποψη.
Σύμφωνα με τον Stephen McDonnell, Senior Manager για το Moto Mods Ecosystem, η Google δεν έλαβε υπόψη της τους χρήστες. Ολόκληρη η ιδέα του Project Ara βασίστηκε στην τεχνολογία, στο τι μπορείς να κάνεις, αλλά όχι στο τι θέλει ο χρήστης. Η Google ήθελε να φέρει καινοτομίες όπως η αλλαγή χαρακτηριστικών, αλλά δεν άλλαξε την εμπειρία χρήσης.
“They didn’t really think about the consumer at all. Their whole idea was based around technology, what can you do, but not what the customer wants. They wanted to do things like change the specs but that doesn’t really change the consumer experience”.
Ο ίδιος προσθέτει πως ενώ το concept ήταν εντυπωσιακό για τους developers, ίσως να μην ήταν το ίδιο για τους καταναλωτές. Αναφέρεται και στην προσέγγιση της LG (με το LG G5) λέγοντας ότι ήταν λάθος, καθώς οι χρήστες έπρεπε να κλείνουν το κινητό κάθε φορά που ήθελαν να αλλάξουν ένα κομμάτι. Συμπληρώνει ότι αυτά είναι προβλήματα που η Motorola έχει λύσει με τα Moto Mods.
“People don’t want to leave the Mods on all the time, only when they’re using them. You’re going to a cricket match, you put on the Hasselblad module for a couple of hours, take a few pictures, and then you take it off again”.
Πολύ σαχλαμάρα η εξήγηση του τύπου. Υποτίθεται ότι το modular κινητό θα ήταν έτσι για λόγους αναβάθμισης κι όχι για να έχεις εναλλακτικούς φακούς στο κινητό. Θα άλλαζες κάμερα δηλαδή (ολόκληρο το module) για να βελτιώσεις τα mpixels ή θα άλλαζες επεξεργαστή κ.λπ
Αρα δεν ήταν θέμα να σβήσει μία φορά το κινητό σε πιθανή αλλαγή κάποιου module καθώς αυτό θα γινόταν σχετικά σπάνια.
@cghera εκει που εχουν φτασει τα κινητα, θα έπρεπε να αναβαθμίζουμε μητρικη καθε τρεις και λίγο… Σκεψου μόνο ότι τα τελευταια 2 χρόνια εχουμε δει μνημες DDR4,DDR4X κτλ. Modem που θα φτανουν θεωρητικα το 1gbps download, Μνημη Ram 8 GB κωκ, διπλες κάμερες με οπτικούς σταθεροποιητές και τώρα έτσι όπως ακούγεται οθόνες με περίεργες αναλύσεις….
Άρα αυτό που λέει ειναι λογικό. Γιατι πχ να πρεπει να βγαζεις τη μπαταρία όταν μπορείς να ενσωματώσεις μια μεγαλύτερη χωρις να κλεισεις το κινητο σου?Τα mods έχουν μεγαλύτερη απειχηση απο τα friends της LG… αν κ οι τιμες και στα 2 ειναι ακόμα απλησιαστες…
τους προλαβε η ικεα..
https://www.theverge.com/2017/1/30/14437294/ikea-open-source-customizable-furniture-delaktig
αν συμφερει και τραβαει πελατεια θα το κανουν τα παλιομουτρα.. ακομη και τοστιερα να ταν.
Εγώ νομίζω ότι ήταν το μοναδικό ουσιαστικό next big thing των τελευταίων χρόνων και ήταν μεγάλο λάθος που δεν το έριξαν στην αγορά.
Ένα νέο κινητό μπορεί να φτάσει τα 800-900 ευρώ. Ένα camera module πχ πόσο; 50-100-200; Δεν τους συνέφερε απλά.
“They wanted to do things like change the specs but that doesn’t really change the consumer experience»”
Ναι καλά. Δηλαδή αν αλλάξεις οθόνη η βάλεις stereo speakers δεν αλλάζει τίποτα; Και με ελάχιστο κόστος σε σχέση με καλύτερο κινητό.
Πιστεύω έκαναν βλακεια που το απέσυραν θα ήταν πρακτικό και σίγουρα κάτι ξεχωριστό πάντως νομίζω κάποιος άλλος ήταν ο λόγος…