Αν και βρίσκεται εδώ και χρόνια στο προσκήνιο, οι XDA-Developers λανσάρουν το δικό τους smartphone, το οποίο τρέχει LineageOS και Ubuntu Touch. Οι άνθρωποι πίσω από την ιστοσελίδα συνεργάστηκαν με την εταιρεία F(x)tec για τη δημιουργία του hardware, ώστε το XDA να επικεντρωθεί στο software.
Αν και το λειτουργικό του είναι το γνωστό LineageOS, η συνέχεια δηλαδή του Cyanogenmod, το Pro1-X θα υποστηρίζει και το Ubuntu Touch, με πλήρη υποστήριξη Android gestures και των εφαρμογών Android, μέσω του AnBox. Αν κάποιος συνδέσει τη συσκευή με ένα monitor θα μπορεί να τρέχει ένα πλήρες περιβάλλον Linux. Βέβαια, τίθενται κάποια θέματα απόδοσης, καθώς το smartphone είναι εξοπλισμένο με τον Snapdragon 835, συνοδευόμενο από 8GB μνήμης RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου, οπότε δε ξέρουμε αν τόσο παλιό SoC θα μπορεί να σηκώσει εύκολα ένα πλήρες Ubuntu.
Η οθόνη της συσκευής είναι 5,99 ιντσών τεχνολογίας OLED, με ανάλυση FHD+. Η συσκευή έχει αρκετό πάχος, 14 χιλιοστών, καθώς και αρκετό βάρος, 243 γραμμαρίων. Αυτό γιατί στο πίσω μέρος βρίσκεται ένα πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY. Η μπαταρία της συσκευής ανέρχεται στα 3.200mAh, με υποστήριξη Quick Charge 3.0 μέσω Type-C. Η κύρια κάμερα της συσκευής βασίζεται στον αισθητήρα IMX363 της Sony με ανάλυση 12MP, ενώ η selfie κάμερα είναι στα 8MP.
Το Pro1-X θα υποστηρίζεται (σαφώς) ενεργά από την κοινότητα των XDA-Developers, ενώ εκτός από LineageOS και Ubuntu Touch η ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι εργάζεται στην υποστήριξη Sailfish OS και ακόμα και Windows. Το θέμα είναι ότι η συσκευή θα κοστίζει 899 δολάρια, με μία προσφορά για τους πρώτους αγοραστές στα 639 δολάρια. Επίσης, όσοι προλάβουν προ-παραγγελία ελάχιστων τεμαχίων θα μπορέσουν να το αποκτήσουν με 599 δολάρια. Αν και θέλαμε να δούμε μία τέτοια συσκευή, η τιμή και τα χαρακτηριστικά του ίσως να αποτρέψει τους περισσότερους.
Πολύ καλή σαν ιδέα και θα περπατούσε αν βάζαν τον 865 στα χρήματα που ζητάνε.
Έχω περιέργεια πως θα πάει.
Αυτό πάντως θα κάνει καλό στην αγορά, μπορεί όχι με την πρώτη προσπάθεια, αλλά σίγουρα αν το συνεχίσουν και με την υποστήριξη του software μακροπρόθεσμα, θα αποδώσει καρπούς.