realme 7 Pro: Προϊόν της Χρονιάς στην κατηγορία των smartphones για το 2021
Πέμπτη, 04/03/2021 · Αλέξανδρος Παππάς
H realme βραβεύτηκε από τον κορυφαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό «Προϊόν της Χρονιάς» για το μοντέλο της, realme 7 Pro.
Σάββατο, 26/10/2019 · Χάρης Αναγνωστόπουλος
Οι κατασκευάστριες smartphones έχουν αρχίσει και εφοδιάζουν τα τηλέφωνα τους με οθόνες που υποστηρίζουν 90Hz ρυθμό ανανέωσης. Τι ακριβώς είναι ο ρυθμός ανανέωσης, τι προσφέρει, και κατά πόσο είναι χρήσιμο το υψηλό refresh rate σε ένα κινητό;
Το refresh rate μετρά την ταχύτητα με την οποία ανανεώνεται η εικόνα σε μία οθόνη. Στην ουσία μετράει πόσες φορές πραγματοποιείται επανασχεδιασμός της εικόνας στην οθόνη. Η μονάδα μέτρησης του ρυθμού ανανέωσης είναι τα hertz, οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε ως “Hz”.
Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μπερδεύουν τον ρυθμό ανανέωσης με τα fps. Στη βάση τους είναι ίδια, ουσιαστικά δείχνουν τον αριθμό των φορών που μία στατική εικόνα εμφανίζεται στην οθόνη σε διάστημα ενός δευτερολέπτου. Ωστόσο, τα fps αναφέρονται στο ρυθμό του ίδιου του περιεχομένου, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης αφορά τη συχνότητα του σήματος του βίντεο ή της οθόνης.
Ο ρυθμός ανανέωσης 90Hz δίνει υπέροχη αίσθηση κατά το gaming. Όλα μοιάζουν να κινούνται απίστευτα ομαλά, χωρίς κολλήματα και απότομες αλλαγές στα γραφικά. Περίπου το ίδιο ισχύει και στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το πολυμέσο να έχει τα fps.
Το refresh rate 90Hz κάνει την κάθε κίνηση στην οθόνη να μοιάζει αστραπιαία. Ακόμη και η περιήγηση στα μενού, το άνοιγμα των εφαρμογών, το scrolling, δίνουν την αίσθηση της “ρευστότητας”. Οπότε, μάλλον η OnePlus δεν ονομάζει τυχαία τις οθόνες των νέων της flagships “Fluid AMOLED”.
Όπως είπαμε, οι κατασκευαστές κυκλοφορούν διαρκώς smartphones με υψηλό refresh rate. Την αρχή την έκανε η Razer και το trend δημιούργησε η OnePlus με το 7 Pro. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει αρκετά κινητά με ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Κάποια διαθέτουν κατάλληλο hardware που προσφέρει την απόλυτα ομαλή εμπειρία, και άλλα, όπως τα Google Pixel 4, έχουν κλειδωμένο refresh rate μέσω κώδικα.
Στην ερώτηση αν είναι χρήσιμος ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης στα κινητά, άλλοι θα πούνε όχι και άλλοι ναι. Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Όταν μιλάμε για gaming, τότε το υψηλό refresh rate προσφέρει μία αναβαθμισμένη εμπειρία.
Στην περίπτωση της θέασης βίντεο, εκεί θα πρέπει και το ίδιο το βίντεο να είναι στα 60fps ή και παραπάνω fps. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Όσον αφορά την πλοήγηση, το refresh rate 90Hz την κάνει πιο “ρευστή” και σίγουρα πιο ευχάριστη.
Οπότε, ναι, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης είναι χρήσιμος σε ένα κινητό, και κατά περίπτωση εκτοξεύει την εμπειρία χρήσης σε άλλα επίπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει το smartphone να έχει και το κατάλληλο συνολικό hardware, διαφορετικά δεν πρόκειται να αξιοποιεί σωστά τις δυνατότητες του υψηλού refresh rate.
Πέμπτη, 04/03/2021 · Αλέξανδρος Παππάς
H realme βραβεύτηκε από τον κορυφαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό «Προϊόν της Χρονιάς» για το μοντέλο της, realme 7 Pro.
Τετάρτη, 03/03/2021 · Αλέξανδρος Παππάς
Το iPhone 13 θα έρθει με μια επιλογή αποθήκευσης 1TB, χώρος διπλάσιος από την τρέχουσα μέγιστη χωρητικότητα του iPhone 12 Pro, το οποίο διατίθεται σε χωρητικότητα 128 GB, 256 GB και 512 GB.
Τρίτη, 02/03/2021 · Νίκος Καϊμακάμης
Το Oppo Find X3, η 5G ναυαρχίδα της εταιρείας, θα παρουσιαστεί στις 11 Μαρτίου, αλλά μαθαίνουμε από τώρα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Τρίτη, 02/03/2021 · Νίκος Καϊμακάμης
Το Poco F3 που θα κυκλοφορήσει στις παγκόσμιες αγορές θα είναι ένα Redmi K40, ίσως να υπάρχουν και οι αντίστοιχες εκδόσεις Pro και Pro+.
Κάτι που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι το σημαντικό μειωνέκτημα του υψηλού refresh rate: Αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας. Μία λύση είναι η ενεργοποίηση του υψηλού refresh rate, μόνο όταν υπάρχει ανάγκη (π.χ παιχνίδια, βίντεο με υψηλά fps κτλ)