WannaCry: Τα Windows 7 κι όχι τα XP “φταίνε” για τη διάδοση

WannaCry Windows 7, WannaCry: Τα Windows 7 κι όχι τα XP “φταίνε” για τη διάδοση

Τα Windows 7 φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον βασικό λόγο της διάδοσης του WannaCry μια εβδομάδα νωρίτερα, αντί για τα Windows XP, σύμφωνα με την Kaspersky.

Αντίθετα με ό,τι ειπώθηκε, ο λόγος που το ransomware WannaCry διαδόθηκε σε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες δεν ήταν τα Windows XP που αρχικά κατηγορήθηκαν αλλά τα Windows 7.

Σύμφωνα με την Kaspersky, περισσότερο από το 97% των υπολογιστών που μολύνθηκαν με το περιβόητο κακόβουλο λογισμικό έτρεχαν κάποια έκδοση των Windows 7.

Παρόλο που η μέτρηση αυτή, λαμβάνει υπόψη μόνο τους υπολογιστές που έτρεχαν λογισμικό της Kaspersky, και μια άλλη εταιρεία ασφαλείας, η BitSight δήλωσε ότι το 67% των υπολογιστών που μολύνθηκαν έτρεχαν Windows 7. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει ότι αναμφισβήτητα τα Windows 7 συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση του ransomware.

Έτσι, όσοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Microsoft επειδή είχε σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP δωρεάν, φαίνεται ότι είχαν άδικο. Από τη μία δεν θα πρέπει κανείς να έχει την απαίτηση η Microsoft όπως και κάθε άλλη εταιρεία να υποστηρίζει δωρεάν λειτουργικά τουλάχιστον 15ετίας κι από την άλλη, οι υπολογιστές που μολύνθηκαν δεν είχαν αποθηκεύσει κρίσιμη επιδιόρθωση ασφαλείας για τα Windows 7 η οποία είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο.

Επιπλέον, εκτός από τη Microsoft, αυτό που δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την διάδοση του WannaCry είναι τα spam email. Φυσικά και είναι ενοχλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα, αλλά αυτή τη φορά, το κακόβουλο λογισμικό δεν μόλυνε τον υπολογιστή μέσω spam email όπως ειπώθηκε αρχικά.

Φάνηκε ότι το WannaCry στην ουσία διαδόθηκε μέσω ενός εργαλείου που σκάναρε το διαδίκτυο για υπολογιστές με ανοιχτό SMB (μπλοκ μηνυμάτων διακομιστή) και μάλιστα φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει την συγκεκριμένη διαδικασία,  καιρό πριν το “ξέσπασμα” του worm.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

ένα άρθρο με τίτλο : Δεν ενημερώνετε τα pc σας και φταίνε τα μυαλά σας για ότι παθαίνετε , θα δούμε ή μια ζωή στον χαβαλέ ?

james

Μα γιατί; Αφού όλοι οι ειδήμονες στα μπλογκ και στα φόρουμ είχαν κάνει ολόκληρη εκστρατεία υπέρ των 7 και κατά των 10.

One

Τα 7 παντα ειχαν προβλήματα ασφαλείας. Τα 8 ηταν πολύ πιο ασφαλή και ας τα κοροιδευαν κάποιοι. Και τα 10 είναι βελτιωμένα στα σημεία.

Jim TR

I have a girlfriend and she ransomeware..and i wannacry!!! hahaha

The Phantom Of The Opera

Μιά χαρά είναι τα 7άρια και πλήρως ελεγχόμενα σε σχέση με τα σαβούρια τα 10άρια.
Η ίδια η ms ρίχνει φόλες για να αναγκάσει τους χρήστες ή να τους πείσει για τα 10άρια Trojan Horses και να τα υιοθετήσουν με τα οποία σας ρήμαξε στην Τηλεμετρία κακόμοιρα… Αλλά τα πρόβατα οι τεχνολάγνοι βιάζονται να μιλήσουν…
Άν δεν ξέρει ο άλλος τι και πώς να ανοίγει τα 7άρια του φταίξανε…αφού η ίδια η ms τα αφήνει απατσάριστα με δόλο.
Έχει κάτι εφαρμογές όπως Shandow Defender, Deepfreeze κ.α…
Βάλτε μία στα 7άρια και δεν θα κολλήσετε ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ. Ούτε updates θα χρειάζεται να κάνετε της ms. Θα ξανακάνετε φορμάτ όταν αλλάξετε ριζικά μηχάνημα και Αν…
Έχω 7άρια απο τότε που βγήκανε. Τα τελευταία 5 χρόνια έκανα 2 φορμάτ λόγω αλλαγής ssd.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Kaspersky

Threads: Έντονη δραστηριότητα απάτης γύρω από το νέο κοινωνικό δίκτυο

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Internet Kaspersky

Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Η εκστρατεία παρουσιάζει τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απήχηση των κρυπτονομισμάτων.

Internet Microsoft Windows XP

Windows XP: Έσπασαν τον αλγόριθμο ενεργοποίησης 21 χρόνια μετά

Ο πραγματικός κρυπτογραφημένος αλγόριθμος ενεργοποίησης των Windows XP δεν είχε σπάσει ποτέ πραγματικά όντας σε offline κατάσταση.

Internet Crypto Kaspersky

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε μόλις ένα έτος

Το 2022, τα anti-phishing συστήματα της Kaspersky απέτρεψαν 5 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.