Σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας

Λιγότερο από το 50% των αιτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, έχουν εξεταστεί από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μετά από καταγγελία της ΕΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3431/06 (03/02/2006), που σηματοδότησε την εκ νέου αδειοδότηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μέχρι και τις 12/03/2010, η Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ Αττικής είχε εξετάσει μόλις 871 αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης από το σύνολο των 1.852 που είχαν κατατεθεί.

Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενέργησε ο ΣΕΕΔΔ, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις διαβιβάσεις των ΜΠΕ για γνωμοδότηση από δύο έως δεκαέξι μήνες, όταν ο νομοθέτης ορίζει ρητά δέκα ημέρες για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι καταγγελίες της ΕΕΚΤ «είναι βάσιμες» ενώ «παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις» που οφείλονται στην «ελλιπή στελέχωση» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων δεν επικεντρώνεται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί από τις 9 αρμόδιες Περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6000 εγκρίσεων ΜΠΕ (μόλις 106 από την Περιφέρεια Αττικής στο σύνολο των 1800), παρόλο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καταθέσει έγκαιρα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά.

Για το λόγο αυτό, η ΕΕΚΤ έχει ζητήσει και αναμένει αντίστοιχη έκθεση επιθεώρησης για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες αν και αποτελούν περιοχές με μεγάλο αριθμό μονίμων κατοίκων αλλά συγχρόνως είναι και σημαντικότατοι τουριστικοί προορισμοί, διαθέτουν σταθμούς βάσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί.

Το θέμα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις σταθμών βάσης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει άμεσα και ουσιαστικά την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των δικτύων. Η διαιώνιση του προβλήματος αδειοδότησης δικτύων, κατά συνέπεια, κύρια τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι το 2009 η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στα δημόσια έσοδα ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας σε 80 χιλιάδες περίπου.

Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας – ΕΕΚΤ ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της ΕΕΚΤ είναι η προβολή και η αναγνώριση της προσφοράς των κινητών επικοινωνιών στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η μελέτη, παρακολούθηση και υποστήριξη θεμάτων της εν γένει αγοράς κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η εκπροσώπηση σε φορείς και ενώσεις του ευρύτερου τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EEKT

Ελλάδα, κινητή τηλεφωνία: Μέσος όρος 82.5 Mbps Download και 16.8 Mbps Upload

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση Speedext Global Index.

Business EEKT

Ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρων στην Κινητή Τηλεφωνία;

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει ότι αυτή θα αποτελεσει μια επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο όπως η επικοινωνία.

Smartphones COSMOTE EEKT Vodafone

Ελλάδα, Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον [μελέτη]

Συνεχίστηκε η φθίνουσα πορεία του Κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα και για το έτος 2010, όπως δείχνει η νέα μελέτη 2011 που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT).

Smartphones EEKT

Υπερβολική η επιβάρυνση των καταναλωτών από τους φόρους στην κινητή τηλεφωνία

Υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών και απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας του τρέχοντος φορολογικού μοντέλου των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρώπη.