Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει θέση σε σοβαρό κίνδυνο τη Huawei και έχει βάλει τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες σε μία ιδιαίτερα περίεργη θέση.
Εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η διοίκηση του Trump έθεσε απαγόρευση στην Huawei και έβαλε την εταιρεία στη μαύρη λίστα εξαγωγών. Αυτό έχει βάλει τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες σε μία περίεργη θέση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Huawei καλεί τις κορεατικές εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.
Σύμφωνα με επιχειρηματικές πηγές, στελέχη της Huawei συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Samsung Electronics, της SK Hynix, της LG Display και άλλων εταιρειών την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, και τους κάλεσαν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την εταιρεία με σημαντικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα.
Ο Trump πέρα από την απαγόρευση που έθεσε στην Huawei για τις ΗΠΑ κάλεσε τους συμμάτους της χώρας να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τη Huawei. Σε αυτούς τους συμμάχους συμπεριλαμβάνεται και η Κορέα.
Οι αμερικάνοι κατασκευαστές chip, όπως η Intel και η Qualcomm, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να πωλούν σημαντικά software και hardware στη Huawei, μέχρι νεωτέρας, κάτι που θα βλάψει την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας.
Κορεατικές εταιρείες, όπως η Samsung Electronics και η LG Display, παρείχαν εξαρτήματα αξίας άνω των 10 δις δολαρίων στην Huawei πέρυσι. Κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 6% των συνολικών εξαγωγών της Κορέας στην Κίνα.
Τόσο η Samsung Electronics όσο και η SK Hynix εξάγουν DRAM και Nand flash, τα οποία χρησιμοποιούνται στα smartphones και στους υπολογιστές της Huawei. Ενώ η Samsung Display και η LG Display εφοδιάζουν τη Huawei με OLED οθόνες για τα smartphones της.
Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Κορέα έχει βρεθεί στη μέση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και βρίσκεται σε άσχημη θέση. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κορέας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η απόφαση να συνεργαστεί με τη Huawei πρέπει να είναι στρατηγική και να γίνει από τις επιχειρήσεις, και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.
Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.
Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.
Η Google επιτρέπει πλέον σε χρήστες Gmail στις ΗΠΑ να αλλάξουν το username της διεύθυνσης email χωρίς νέο λογαριασμό, κρατώντας ενεργό και το παλιό email.
Η Samsung φέρνει την υπηρεσία Premium+ στην Ελλάδα για Galaxy Z, Galaxy S26 και τηλεοράσεις άνω των 98 ιντσών, με fast track υποστήριξη και προτεραιότητα στο service.
Το Huawei Mate 80 Pro Max Wind Edition έγινε επίσημο με ενσωματωμένο ανεμιστήρα, 1.200 οπές ψύξης, Kirin 9030 Pro, οθόνη 6,9 ιντσών και μπαταρία 6.000mAh.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου