Huawei Ark OS: Αυτό θα είναι το επίσημο όνομα του HongMeng OS εκτός Κίνας;

Με την είδηση ​​ότι η Huawei ενδέχεται να χάσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα Android της Google, η κινέζικη κατασκευάστρια smartphones ξεκίνησε να δουλεύει εντατικά στην ολοκλήρωση του δικού της λειτουργικού συστήματος.

Προς το παρόν, το λειτουργικό σύστημα της Huawei είναι γνωστό με το όνομα HongMeng OS, κάτι που μάλλον δεν αποτελεί την τελική του ονομασία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το λειτουργικό σύστημα της κινέζικης εταιρείας να ακούει στο όνομα Ark OS.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά φαίνεται ότι η Huawei έχει κατοχυρώσει μερικά εμπορικά σήματα στην Ευρώπη, τα οποία ίσως χρησιμοποιήσει για το λειτουργικό της σύστημα. Τα ονόματα που κατοχύρωσε η εταιρεία είναι ακόλουθα:”Huawei Ark”, “Huawei Ark OS”, “Ark” και “Ark OS”. Η κατοχύρωση τόσων παραλλαγών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία θέλει να καλύψει τόσο το ενδεχόμενο ενός λειτουργικού για mobile συσκευές, όσο και τον αντικαταστάτη των Windows.

Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Huawei θα χρησιμοποιήσει το Ark, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το “Ark OS” είναι πιο ελκυστικό από το “HongMeng OS”. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό η εταιρεία να κυκλοφορήσει δύο διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, ένα για την Ασία και ένα για τον υπόλοιπο κόσμο. Οπότε, κάλλιστα θα μπορούσε το “HongMeng OS” να βγει στις ασιατικές αγορές και το Ark OS” εκτός Ασίας.

Ωστόσο, παραμένει δύσκολο το γεγονός η εταιρεία να αναπτύξει δύο διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Αυτή τη στιγμή η Huawei δεν έχει τα απαραίτητα περιθώρια για να ασχοληθεί με κάτι τόσο απαιτητικό, θα πρέπει να επικεντρωθεί αναγκαστικά στην ανάπτυξη του Android OS based λειτουργικού συστήματος. Όπως και να έχει, το HongMeng OS ή Ark OS θα κυκλοφορήσει σχετικά σύντομα, οπότε θα μάθουμε τότε όλη την αλήθεια.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι τώρα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.

Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.

Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NikosAr

Η αγορά είναι ανελέητη …. δεν πα να βγάλουν και κουλούρια και να στέλνουν κατεψυγμένα …. όταν και αν κάνουν αυτό που λένε για να φοβίσουν τον τραμπ και την υφήλιο με τα δικά τους προϊόντα …. ε τότε δεν θα ασχολούνται ούτε οι Κινέζοι μαζί της .

Nickolas

Κοντός ψαλμός…, σε λίγους μήνες θα γνωρίζουμε τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο και να πάρουν πίσω την απόφαση οι ΗΠΑ, η Huawei στην Κίνα θα χρησιμοποιήσει το δικό της λειτουργικό, έτσι κι αλλιώς οι Κινέζοι δε θα καταλάβουν καμία διαφορά, έχουν τις δικές του εφαρμογές.

be happy

Εγώ εύχομαι να υποστηρίξουν το δικό της λειτουργικό κτλ. και άλλες εταιρείες για να ανεβεί ψηλά στην κορυφή. Και αυτό το χαίρομαι πάρα πολύ που προσπαθεί από μόνη της να μείνει σταθερά δυνατή, αξιόπιστη για να μένει πάντα αγαπητή σε όλους όσους την υποστηρίζουν και σε εκείνους που βλέπουν την αξία της για να δοκιμάσουν τα καλύτερα προϊόντα που έχει. Γιατί η προσφορά μένει πάντα με αγάπη για όλους μας.

Γεωργιάδης Ιωάννης

Καλημέρα, τι να πω για κάποιους που αντί να χαίρονται που θα έχουν να επιλέξουν ακόμα ένα λειτουργικό αυτοί προεξοφλούν την αποτυχία του!!! Προσωπικά μου αρέσει το όνομα hongmeng που σημαίνει “Γένεσις” , ” η αρχή από το μηδέν”, αλλά μάλλον η Huawei προτιμάει το ARK OS γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε τεχνολογικά ORK της δύσης. Κάποιοι μιλάνε για τεχνολογική υπεροχή της ΗΠΑ όταν η apple προσπαθεί να κάνει το Bluetooth να συνδέεται με δύο συσκευές και η Huawei τοποθετεί στα honor Bluetooth με εμβέλεια πάνω από 200 μέτρα!!! Φυσικά δε χρειάζεται νομίζω να αναφέρω ότι η Huawei προσφέρει τα πληρέστερα τηλέφωνα που κυκλοφορούν παγκοσμίως κι αυτό είναι το έγκλημα της. Όσο αφορά τα περί αντιγραφής νομίζω η δήλωση του CEO της Huawei πρέπει να καλύπτει τους πάντες, διαβάστε την.. απλά εγώ να γράψω κάτι που έχω ξαναγράψει: η εξέλιξη σ’ όλες τις ανακαλύψεις στηρίχτηκε και στηρίζεται στην αντιγραφή αλλά ο βλάκας αντιγράφει χωρίς να γνωρίζει τι αντέγραψε, ο έξυπνος αντιγράφει και πάει ένα βήμα παραπέρα.. Αυτά από έναν Xiaomi fan… αφού πρώτα πέρασαν από τα χέρια του όλα τα λειτουργικά και όλες οι εταιρείες τα τελευταία 23 χρόνια…

KostasB

Το ark πιστεύω να το γνωρίζεις οτι σημαίνει κιβωτός και ταιριάζει πάρα πολύ στην περίπτωσή της που μαζεύει οτι έχει φτιάξει μέχρι στιγμής για το android και θα το βάλει μέσα σε ένα λειτουργικό δικό της (μία “κιβωτό”) ώστε να σωθεί.

Γεωργιάδης Ιωάννης

Το γνωρίζω φίλε μου, λογοπαίγνιο έκανα….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple MacBook featured

DaVinci Resolve 17.4: Πενταπλάσια ταχύτερη επεξεργασία 8K στα νέα MacBook Pro

Η Blackmagic αναφέρει ότι το DaVinci Resolve τρέχει έως και πέντε φορές πιο γρήγορα στο νέο MacBook Pro 14 ιντσών και 16 ιντσών, ακόμη και κατά την επεξεργασία βίντεο 8K.

Software Apple Apple App Store Google

Google: Μειώνει την προμήθεια των προγραμματιστών στο App Store

Τελευταία, συζητιέται αρκετά το θέμα της προμήθειας που παίρνουν η Google και η Apple από τους προγραμματιστές που δέχονται αγορές μέσω Play Store και App Store αντίστοιχα.

Software

Halloween προσφορές σε δηλοφιλές λογισμικό, όπως Window 10 με 7.4€

Η Microsoft κυκλοφόρησε πρόσφατα τα Windows 11 ως δωρεάν αναβάθμιση για όσους χρησιμοποιούν Windows 10 και έχει ξεκινήσει να ειδοποιεί τους χρήστες όταν είναι διαθέσιμες οι ενημερώσεις.

Software Harmony OS Huawei

Harmony OS: H Huawei ανακοινώνει 150 εκ. χρήστες

Στο πλαίσιο του Huawei Developer Conference, ανακοινώθηκε ότι το Harmony OS είναι εγκατεστημένο σε 150 εκατομμύρια συσκευές.