Huawei: Εξαιτίας του ban, η Κίνα σκέφτεται να διακόψει την προμήθεια υλικών στις ΗΠΑ

Huawei, Huawei: Εξαιτίας του ban, η Κίνα σκέφτεται να διακόψει την προμήθεια υλικών στις ΗΠΑ

Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εξαιτίας της απαγόρευσης του Trump στη Huawei θα κλιμακωθεί σύντομα αφού η πρώτη ετοιμάζει την απάντηση της. Σύμφωνα με μία αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.

Το Πεκίνο αναφέρει ότι είναι πρόθυμο να θέσει σε ισχύ τον περιορισμό εξαγωγών σπάνιων ορυκτών μόνο αν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών συνεχίσει. Το Νεοδύμιο είναι ένα από τα πιο σπάνια ορυκτά και χρησιμοποιείται ευρέως στους μαγνήτες και ίσως το έχουμε δει στη λίστα χαρακτηριστικών των ακουστικών μας.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι οι Αμερικάνικες εταιρείες δεν έχουν κάποια εναλλακτική πηγή Νεοδυμίου εκτός από την Κίνα, οπότε αυτό ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές εταιρείες.

Από την άλλη, η “μαύρη λίστα” που ετοιμάζει η Κίνα μοιάζει σαν κίνηση οφθαλμός αντί οφθαλμού αφού η χώρα δεν χρειάζεται μία επίσημη λίστα διότι έχει ήδη θέσει απαγορεύσεις σε μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως η Google και η Facebook.

Ωστόσο, σύμφωνα με το China National Radio, η λίστα θα περιλαμβάνει αμερικάνικες επιχειρήσεις, οργανισμούς και άτομα τα οποία δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς, παραβιάζουν τις συμβάσεις, εμποδίζουν ή διακόπτουν την προμήθεια εταιρειών για μη εμπορικούς λόγους ή βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Με πιο απλά λόγια, η Κίνα ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ αλλά κρατάει μία πιο δυναμική στάση πριν μπει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι τώρα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.

Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.

Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dark_master

Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος. Το θέμα είναι ότι αν το κάνουν ήδη πολλές εταιρίες μεταφέρονται εκτός Κίνας (εννοώ τα εργοστάσια τους) οπότε μακροχρόνια θα βγουν χαμένοι οι Κινεζοι. Τους μόνους που λυπάμαι δεν είναι ούτε οι μεν ούτε οι δε αλλά τους εργαζόμενους των εταιριών αυτών που θα βρεθούν στη μέση.

Υγ1 αν γίνει κάτι τέτοιο βλέπω το fuksia να ανακοινώνεται πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύαμε και μάλιστα πιο κλειστό από τις υπάρχουσες εκδόσεις του Android για να κόψει έστω και το fork Android στους Κινέζους.

Kosman

Δεν έχεις καταλάβει. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν σπάνιες γαίες και ορυκτά που υπάρχουν μόνο στην κίνα πλέον

dark_master

Υπαρχουν ακομα Αμερική, Βενεζουέλα, ινδια και Αφρική. Απλα το μεγαλυτερο ποσοστο απο ολα τα παραπανω βρισκεται στη Κίνα.
Δεν υπαρχουν μονο στη Κίνα. Επισης το παιχνιδι των σπανιων γαιων το ειχε παιξει παλιοτερα η Κινα ξανα αλλα με αντιπαλο την Ιαπωνία. Λες οι Αμερικανοί να μη ξερουν τι να περιμενουν ή οτι ο Τραμπ παιρνει μονος του τις αποφασεις και δεν υπολογιζει τα λομπι που τον στηριξαν? Απλα θα δουμε ακομα πολλα επεισόδια στο πολεμο αυτο και απο τις 2 μεριές!

NikosAr

Επειδή όλα είναι χρήμα… θα τα βρουν κι όλοι εμείς θα ζητωκραυγάζουμε για τα προιόντα τους.

ΚώσταςD.

“Το Bayan-Obo, το μεγαλύτερο «κοίτασμα» σπάνιων γαιών του κόσμου που βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας (διαθέτει περισσότερα από 40 εκατ. τόνους REE ορυκτών και μετά από 40 και πλέον χρόνια εξόρυξης έχει αποληφθεί μόλις το 35%) περιέχει μοναζίτη – μπαστναζίτη (Bastnasite) και ελαφρές γαίες δημητρίου (Ce), υττρίου (Y) και λανθανίου (La). Ωστόσο, περιέχει και θόριο (Th) το οποίο ανιχνεύεται στα απορρίμματα (tailings) της εκμετάλλευσης, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης του εδάφους και των νερών στην ευρύτερη περιοχή Baotou[6]”

Δηλαδή σε 70-80 χρόνια τέλος μετά τι; Και επίσης όπου βγάζουν σπάνιες γαίες “μολύνουν” το περιβάλλον της περιοχής… Και στην Ελλάδα έχουμε κοιτάσματα σπάνιων γαιών πέραν του πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεπάγεται ότι όταν ξεκινήσουν και εδώ θα γίνουνε “Κίνα”….
Νομίζω οι κυβερνήσεις οι πιο σωστά οι πολυεθνικές τα έχουν μπιπ όλα… Τι μέλλον έχουν οι μελλοντικές γενεές ήθελα να ξερα….

ΚώσταςD.

*ή. 2ον Κάπου διάβασα ότι γεωπολιτικά θέλουν να την “υποβαθμίσουν” την Κίνα γιατί την έχουν ανεβάσει ήδη πολύ… Αναμονή των εξελίξεων λοιπόν… Μάλλον θα κλείσει η Χαχαχα-βαη…

ΚώσταςD.

Ξέχασα… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Παναγιώτης

Και μετά ξύπνησες.

dark_master

Λιγο δυσκολο αφου λενε οτι απο πισω κρυβεται το Κινεζικο κράτος. Απλα για αρχη θα κοιταξει να εδραιωθει εντος κινας με το νεο λογισμικο και μετα θα προσπαθησει να επεκταθεί εκτος. Δυσκολο εγχειρημα αλλα αν το πετυχει μετα δε θα τη σταματησει κάνεις…

Dimis

Πως να υποβάθμιση μια χώρα τεράστια χώρα με 1.500.000.000δις ανθρώπους με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.. Γελάμε κ σήμερα

panagiotis

καλα κανουν. πολυ αερα πηρε ο αμερικανος. καποιος πρπεει να του αντισταθει επιτελους

dark_master

Δεν ειναι τοσο απλο οσο θες να πιστεύεις. Πισω κρυβονται πολλα συμφεροντα που θα αργησουμε να μάθουμε… Δεν υπάρχει καλος και κακος απλα πολεμος συμφερόντων

panagiotis

το ξερω φιλε μου, αλλα δεν γινεται να το παιζει ο trump αρχηγος του πλανητη οταν εξαρταται απο τις υπολοιπες χωρες και παρ ολα αυτα το παιζει μαγκας, καποιος που εχει σημαντικη δυναμη πρεπει να εναντιωθει και εκτος της ρωσιας , αυτη ειναι η κινα. μακαρι να τελειωνε εδω ολο αυτο αλλα θα εχουμε και συνεχεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

HUAWEI Ελλάδας: Κορυφαία εταιρεία εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Η Huawei Ελλάδας επιλέχθηκε ως Top Employer 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά και, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.