Όσο περνούν οι μέρες κυκλοφορούν όλο και περισσότερες πληροφορίες για τη Huawei, το λειτουργικό της και την πορεία της εταιρείας μετά το ban του Trump.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η εταιρεία δουλεύει πάνω στο δικό της λειτουργικό σύστημα, πώς ψάχνει να κλείσει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και προσπαθεί να διατηρεί την ατμόσφαιρα γύρω της καθαρή απαντώντας σε κάθε φήμη που κυκλοφορεί.
Πρόσφατα, ο Αντιπρόεδρος Δημόσιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Huawei Technologies, Andrew Williamson, δήλωσε ότι το εμπορικό σήμα “HongMeng OS” έχει κατοχυρωθεί και το λειτουργικό σύστημα είναι ήδη διαθέσιμο σε πάνω από ένα εκατομμύριο συσκευές, οι οποίες έχουν σταλεί σε εταιρείες εντός Κίνας για τη πραγματοποίηση δοκιμών του OS.
Εν το μεταξύ, φήμες θέλουν την εταιρεία να δοκιμάζει το Ρώσικο λειτουργικό σύστημα Aurora, ως έναν από τους πιθανούς αντικαταστάτες του Android. Ωστόσο, νεότερες αναφορές διαψεύδουν κατά κάποιο τρόπο τις παραπάνω φήμες.
Συγκεκριμένα, αναφορές από ξένα μέσα λένε ότι η Huawei δοκιμάζει το HongMeng OS σε συνεργασία με τις Tencent, Oppo και Vivo. Οι ίδιες αναφορές περιέχουν την πληροφορία ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών το HongMeng OS είναι 60% πιο γρήγορο από το Android, χωρίς όμως να αναφέρουν λεπτομέρειες όπως το σε ποιες ή τι επιδόσεων συσκευές πραγματοποιούνται οι δοκιμές.
Τα κινέζικα μέσα αναφέρουν ότι η Huawei συνεργάζεται στενά με αρκετές εταιρείες, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο άμεση διάθεση του HongMeng OS, κάτι που για αυτές μεταφράζεται ως εν μέρη αποδέσμευση από τις αμερικανικές εταιρείες.
Ολόκληρη η ιστορία μέχρι σήμερα
Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.
Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.
Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.
Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.
Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.
Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.
Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.
Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.
Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.
Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.
Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.
Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.
Update 1 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.
Update 2 Ιουνίου:Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η Micron αναγκάζεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Huawei ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή που έστειλε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, προσπαθώντας να μην γίνει το μαύρο πρόβατο στην όλη υπόθεση.
Update 3 Ιουνίου: Η Synopsys, εταιρεία παροχής αυτόματου σχεδιασμού chip στην Καλιφόρνια, δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις λογισμικού στη Huawei HiSilicon.
Update 4 Ιουνίου:Δημοσιεύματα ήθελαν τη Huawei να έχει μειώσει τις απαιτήσεις παραγωγής smartphones και η Foxconn να έχει διακόψει την παραγωγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Huawei διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Update 5 Ιουνίου: Ο συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ARM, Hermann Hauser, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που έθεσε ο Trump στη Huawei θα είναι αρκετά επιβλαβής για την αμερικανική βιομηχανία.
Update 7 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά, η Google θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Huawei είναι επικίνδυνος για τις ΗΠΑ και ζητάει να γίνει εξαίρεση ώστε να μπορούν οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
Update 7 Ιουνίου: Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, βρέθηκε στη Ρωσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε η Huawei υπέγραψε με την MTS την ανάληψη της κατασκευής του 5G δικτύου της Ρωσίας.
Update 7 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορά της Reuters, η Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στην Huawei να έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της στα νέα smartphones.
Update 8 Ιουνίου:Αναφορές θέλουν το λειτουργικό σύστημα της Huawei να ακούει στο όνομα Oak OS και να κυκλοφορεί τον Αύγουστο. Επίσης, διέρρευσαν screenshots του λειτουργικού, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Update 10 Ιουνίου:Η Κίνα ζητάει τη μη συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης του Trump.
Update 11 Ιουνίου: H Huawei απάντησε επίσημα και λεπτομερώς σε όλες τις απορίες σχετικά με το ban από την Αμερική, καθώς και το τι έπεται αυτού.
Update 11 Ιουνίου: Η Huawei συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τις συσκευές της όταν κι εάν οριστικοποιηθεί ο αποκλεισμός της. Γι’ αυτό, ξεκίνησε να επικοινωνεί με προγραμματιστές για να τους προσελκύσει να συμμετέχουν στο App Gallery.
Update 12 Ιουνίου: Φήμες θέλουν το HongMeng OS να τρέχει ήδη σε ένα εκατομμύριο συσκευές τις οποίες έχει αποστείλει η Huawei για τη δοκιμή του λειτουργικού της συστήματος.
Update 14 Ιουνίου: Αναφορές θέλουν τη Huawei να δοκιμάζει ως λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές της το Aurora, ένα Ρώσικο OS βασισμένο στη πλατφόρμα Sailfish.
Μου φαίνεται θα την πατήσει η γκουγκλ…
Ναι θα τη πατήσει σίγουρα!
Εξάλλου ποια είναι η Google.. ένα μηδενικό μπροστά στη Χαβάη
Όλη η μπάλα θα παιχτεί αν το αφισει free για όποιον το θέλει και κατά πόσο θα στηρίξει το store και devs (εκεί παίζει χοντρό χρήμα) αμ δεν το κάνει αυτό εκτός Κίνας δεν θα δει προκοπή το Android παίζει μπάλα μόνο του καθαρά και μόνο λόγο store και support τπτ περρισωτερο τπτ λιγότερο γιατί σαν λειτουργικό (ο τρόπος λειτουργίας του) δεν είναι και ότι καλύτερο
Θα ειναι σαν android αλλα δε θα ειναι Android….
Περα απο τη πλακα αν δεν βρει υποστηριξη απο developers θα ειναι δυσκολο να επιβιώσει εκτος Ασίας.
Ειδικα χωρις δημοφιλείς εφαρμογές οπως Facebook, Instagram, whats app κτλ.(το WeChat πχ δεν ειναι τοσο δημοφιλές στην Ευρώπη)
Μπορείς να τις κατεβάσεις.. απλά δεν θα είναι προεγκατεστημένες! Δεν έχουν θέμα..
Να θυμίσω στον κόσμο πόσο πιο γρήγορο και σταθερό ήταν το Windows Phone OS… Και την κατάληξη που αυτό είχε; Αν δεν έχεις τις ΙΔΙΕΣ ακριβώς εφαρμογές σε ποιότητα (και σε ποσότητα αλλά όχι τόσο) και σε ρυθμό updates δεν πας πουθενά. Είχα από το 2009 κατά διαστήματα Android, WP και iPhone. Ενώ από το Android στο iOS μπορούσα (και μπορώ ακόμα) να αλλάξω σε διάστημα μερικών λεπτών και να κάνω τη δουλειά μου αβίαστα, στο WP με έπιανε πονοκέφαλος ημερών και στο τέλος κατέληγα πίσω σε ένα από τα δύο άλλα. Ήθελα σαν τρελός να μείνω στο WP αλλά με μια απαράδεκτη εφαρμογή του Facebook, μια διαρκώς beta Instagram και ένα link για το mobile site του YouTube (για κάποιο λόγο το ονόμαζαν app) δεν την πάλευα! Ούτε Pocket ή έστω Instapaper client… Κρίμα. Και μην τρέφετε ελπίδες για τη Huawei! Η δύναμή της στις πωλήσεις πηγάζει από το Android και το Play Store (στον Δυτικό κόσμο). Δεν είναι μόνο τα apps δηλαδή… τι θα κάνει με τα online payments? Εγώ προσωπικά θα ήμουν διπλά σκεπτικός στο να δώσω προσωπικά στοιχεία (πόσο μάλλον τραπεζικά) σε μη ευρωπαϊκό ή αμερικανικό οικοσύστημα. Έχει λοιπόν πολλά να λάβει υπόψη της αν θέλει… Συνέχεια »
Rosenblatt Securities revealed in a smartphone supply chain report that Huawei has allegedly shipped 1 million smartphones with the software onboard for testing, with the software also said to be compatible with all Android applications and has “increased security functions to protect personal data.”
Για να δούμε λοιπόν τη συμβατότητα…
Νομίζουν ότι με αυτές τις φήμες ( περί αυτού πρόκειται, μη γελιομαστε) ότι θα πιέσουν τις αμερικανικές εταιρίες ( Τραμπ) να κάνουν πίσω.
Google Android rip soon😀😀