Η Huawei είναι η δεύτερη κατασκευάστρια smartphones παγκοσμίως, όμως η απαγόρευση που της έθεσε η αμερικάνικη κυβέρνηση μπορεί να την πάει πίσω μερικά χρόνια.
Οι συνεχείς αναφορές από εταιρείες που διακόπτουν τη συνεργασίας τους με την κινέζικη εταιρεία, φαίνεται ότι η Huawei δεν προλαβαίνει ούτε να ανασάνει. Βέβαια, παράλληλα με τις εις άνω αναφορές, μαθαίνουμε διαρκώς νέα, όπως ότι η εταιρεία θα θα αναλάβει την κατασκευή του 5G δικτύου της Ρωσίας.
Λίγο μετά την παραπάνω είδηση, μάθαμε ότι η Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στην Huawei να έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της στα νέα smartphones.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι ενός Huawei δεν θα μπορούν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το WhatsApp, το Instagram, και τις πολυάριθμες εφαρμογές του Facebook.
Αντιθέτως, από τη στιγμή που τα κινητά της Huawei έχουν το Play Store εγκατεστημένο οι κάτοχοι τους μπορούν να κατεβάζουν όποιες εφαρμογές θέλουν και να τις ενημερώνουν κανονικά.
Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση της Google, η παραπάνω ενέργεια δεν επηρεάζει τα smartphones που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά ή απλώς δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη. Η απαγόρευση που έθεσε η Facebook θα ισχύει μόνο για όσα κινητά θα ανακοινώσει η Huawei από εδώ και πέρα.
Μπορεί αυτή η εξέλιξη να μην είναι τόσο τραγική όσο οι αποφάσεις της Google και της ARM, αλλά η κίνηση του Facebook φέρνει τη Huawei ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία δικού της λογισμικού και την ανάπτυξη τρίτων εφαρμογών.
Ολόκληρη η ιστορία μέχρι σήμερα
Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.
Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.
Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.
Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.
Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.
Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.
Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.
Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.
Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.
Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.
Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.
Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.
Update 1 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.
Update 2 Ιουνίου:Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η Micron αναγκάζεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Huawei ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή που έστειλε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, προσπαθώντας να μην γίνει το μαύρο πρόβατο στην όλη υπόθεση.
Update 3 Ιουνίου: Η Synopsys, εταιρεία παροχής αυτόματου σχεδιασμού chip στην Καλιφόρνια, δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις λογισμικού στη Huawei HiSilicon.
Update 4 Ιουνίου:Δημοσιεύματα ήθελαν τη Huawei να έχει μειώσει τις απαιτήσεις παραγωγής smartphones και η Foxconn να έχει διακόψει την παραγωγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Huawei διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Update 5 Ιουνίου: Ο συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ARM, Hermann Hauser, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που έθεσε ο Trump στη Huawei θα είναι αρκετά επιβλαβής για την αμερικανική βιομηχανία.
Update 7 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά, η Google θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Huawei είναι επικίνδυνος για τις ΗΠΑ και ζητάει να γίνει εξαίρεση ώστε να μπορούν οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
Update 7 Ιουνίου: Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, βρέθηκε στη Ρωσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε η Huawei υπέγραψε με την MTS την ανάληψη της κατασκευής του 5G δικτύου της Ρωσίας.
ευχαριστουμε για την πληρη ενημερωση σχετικα με το θεμα αυτο διοτι αφορα παρα πολυ πληθος κοσμου και στην ελλαδα.Ωραια αρθρα μπραβο συνεχιστε να μας ενημερωνετε!!
Παιδιά συγγνώμη αλλά κάντε κάτι με το latency της σελίδας. Πριν την αλλάξετε έτρεχε πλέον σέρνεται πάρα το 50αρι που έχω
Πραγματικά η σελιδα εχει γινει πολύ αργή
Παιδιά καταλαβαίνουμε τι λέτε και το παρατηρούμε και εμείς μερικές φορές. Η προηγούμενη σελίδα ήταν πολύ απλή με πολύ μικρές φωτογραφίες γιαυτό και ήταν παρ πολύ γρήγορη. Η νέα έκδοση του Techblog έχει περισσότερα πράγματα και μεγαλύτερες φωτογραφίες και αυτό είναι σε ένα βαθμό λογικό να καθυστερούν την ταχύτητα.
Αν βάλετε το site στο Page insights της Google θα δείτε ότι το εμφανίζει στο 84% των sites σε desktop.
Παντως το κοιτάμε διαρκώς και ψάχνουμε να δούμε τι θα βελτιώσουμε.
Σε κάθε περίπτωση παρακαλώ για σχολια άσχετα με τα άρθρα, να μας στέλνετε email στο techbloggr@gmail.com.
Επιτέλους και ένα καλό νέο για την Χαβάη…
ποιος σας είπε οτι θέλουμε το fb προεγκατεστημένο;
ακούς samsung?
καλά έκανε το facebook. Κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μέσω της huawei και τις υποκλοπές της. Ευτυχώς που υπάρχει και το facebook που όλοι ξέρουμε πόσο σέβεται τα προσωπικά δεδομένα και τις απροσπέλαστες ασφάλειες που χρησιμοποιεί για να μην παραβιαστούν ποτέ.
Τώρα μάλιστα, άλλος ένας λόγος για να αγοράσω Huawei.. έτσι κι αλλιώς ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα απεγκατάσταση στα τηλέφωνα μου ( όποια το είχαν προεγκατεστημένο).. περιμένω πώς και πώς το νέο OS να γλιτώσω και από τα Google services..
( Έχω τηλέφωνα χωρίς Google services και πετάνε)….
στραπάτσο.. ειδικά για τους εντός Κίνας χρήστες της εφαρμογής.. χαχαχα!!!!