Huawei: Ο Trump επιτρέπει στις αμερικάνικες εταιρείες τις εμπορικές σχέσεις

Huawei, Huawei: Ο Trump επιτρέπει στις αμερικάνικες εταιρείες τις εμπορικές σχέσεις

Ο πλανητάρχης βρέθηκε στην G20 Summit στην Ιαπωνία, όπου και συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογο του, Xi Jinping. Έπειτα, ο Donald Trump έδωσε μία συνέντευξη τύπου στην οποία δήλωσε ότι επιτρέπει στις Αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Huawei.

Ο Trump ανέφερε ότι επιτρέπει στις αμερικάνικες εταιρείες να συνεργάζονται με τη Huawei, τονίζοντας ότι οι εταιρείες της χώρας δημιουργούν εξοπλισμό και κατέχουν τεχνολογίες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η εταιρείες της χώρας βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα σε συνεχή αναταραχή. Εξετάζοντας όλους τους παράγοντες με τον Jinping κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο δεν συντρέχει θέμα εθνικής ασφάλειας οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεργάζονται κανονικά με τη Huawei.

Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα του αποκλεισμού της Huawei. Το όλο θέμα έχει θέσει τη Google και τη Huawei σε μία τρίμηνη αναζήτηση διεξόδου όσον αφορά τη συνεργασία τους. Η περίοδος χάριτος των 90 ημερών λήγει στις 19 Αυγούστου, και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τη Huawei και το Android.

Βέβαια η κινέζικη κατασκευάστρια συνεχίζει να εργάζεται σκληρά στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ενημέρωση των συσκευών που έχει ήδη κυκλοφορήσει. Τόσο σε επίπεδο εκδόσεων λογισμικού όσο και των ενημερώσεων ασφαλείας του Android.

Ένα άλλο κομμάτι το οποίο παραμένει θολό είναι το τι θα συμβεί με τις συσκευές της Huawei εντός των ΗΠΑ. Προς το παρόν, αν και οι αμερικανικές εταιρείες επιτρέπεται να συναλλάσσονται με τη Huawei, οι συσκευές της παραμένουν αποκλεισμένες εκτός των συνόρων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για τη Huawei όσο και για τις αμερικάνικες εταιρείες. Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε τα επόμενα βήματα των δύο χωρών.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι σήμερα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.

Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.

Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.

Update 1 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.

Update 2 Ιουνίου:Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η Micron αναγκάζεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Huawei ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή που έστειλε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, προσπαθώντας να μην γίνει το μαύρο πρόβατο στην όλη υπόθεση.

Update 3 Ιουνίου: Η Synopsys, εταιρεία παροχής αυτόματου σχεδιασμού chip στην Καλιφόρνια, δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις λογισμικού στη Huawei HiSilicon.

Update 4 Ιουνίου:Δημοσιεύματα ήθελαν τη Huawei να έχει μειώσει τις απαιτήσεις παραγωγής smartphones και η Foxconn να έχει διακόψει την παραγωγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Huawei διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Update 5 Ιουνίου: Ο συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ARM, Hermann Hauser, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που έθεσε ο Trump στη Huawei θα είναι αρκετά επιβλαβής για την αμερικανική βιομηχανία.

Update 7 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά, η Google θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Huawei είναι επικίνδυνος για τις ΗΠΑ και ζητάει να γίνει εξαίρεση ώστε να μπορούν οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Update 7 Ιουνίου: Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, βρέθηκε στη Ρωσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε η Huawei υπέγραψε με την MTS την ανάληψη της κατασκευής του 5G δικτύου της Ρωσίας.

Update 7 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορά της Reuters, η Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στην Huawei να έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της στα νέα smartphones.

Update 8 Ιουνίου:Αναφορές θέλουν το λειτουργικό σύστημα της Huawei να ακούει στο όνομα Oak OS και να κυκλοφορεί τον Αύγουστο. Επίσης, διέρρευσαν screenshots του λειτουργικού, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Update 10 Ιουνίου:Η Κίνα ζητάει τη μη συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης του Trump.

Update 11 Ιουνίου: H Huawei απάντησε επίσημα και λεπτομερώς σε όλες τις απορίες σχετικά με το ban από την Αμερική, καθώς και το τι έπεται αυτού.

Update 11 Ιουνίου: Η Huawei συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τις συσκευές της όταν κι εάν οριστικοποιηθεί ο αποκλεισμός της. Γι’ αυτό, ξεκίνησε να επικοινωνεί με προγραμματιστές για να τους προσελκύσει να συμμετέχουν στο App Gallery.

Update 12 Ιουνίου: Φήμες θέλουν το HongMeng OS να τρέχει ήδη σε ένα εκατομμύριο συσκευές τις οποίες έχει αποστείλει η Huawei για τη δοκιμή του λειτουργικού της συστήματος.

Update 14 Ιουνίου: Αναφορές θέλουν τη Huawei να δοκιμάζει ως λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές της το Aurora, ένα Ρώσικο OS βασισμένο στη πλατφόρμα Sailfish.

Update 17 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορές η Huawei δοκιμάζει το HongMeng OS σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Oppo, η Vivo και η Tencent. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λειτουργικό σύστημα της Huawei είναι 60% πιο γρήγορο από το Android.

Update 21 Ιουνίου: Η FedEx επέστρεψε δέμα που περιείχε συσκευή της Huawei και σημείωσε ότι ο λόγος ήταν τα προβλήματα που έχει η Αμερικανική κυβέρνηση με την εταιρεία και την κυβέρνηση της Κίνας.

Update 22 Ιουνίου: Το Huawei Mate X θα κυκλοφορήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο, και θα τρέχει Android γιατί είχε ανακοινωθεί πριν την όλη ιστορία με τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Update 25 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορές η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ διότι δεν της επιστρέφει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τον οποίο κατάσχεσε το 2017.

Update 27 Ιουνίου: Ο CEO της Huawei, Ren Zhengfei, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι εάν ο αποκλεισμός της εταιρείας οριστικοποιηθεί τότε η Google θα χάσει 700-800 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Teo

Ο τύπος είναι πιο κολοτούμπας και απο τον δικό μας!!

teo

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Darth

μάλιστα…. ο ποιο αναξιόπιστος πρόεδρος ever (κάλο για την huawei πάντως)
εκτός και αν το βρήκαν κατο απο τ τραπέζι… Αμερική βάζει κομμάτια από δικό τους firwmware στο εξοπλισμό huawei (για να έχουν αυτοί τον έλεγχο της παρακολούθησης) και όλοι έζησαν ευτυχισμένα (το ποιο πιθανό σενάριο δλδ)

ΚώσταςD.

Μισό να γυρίσει πίσω στις ΗΠΑ γιατί όταν βγαίνει βολτιτσες λέει διάφορα να περνάει την ώρα του… 😂😂😂😂😂

teo

οι μισές σελίδες (androidauthority, Bloomberg) αναφέρουν πως πήρε πίσω την απαγόρευση (είπε “will” που εκφράζει ότι θα το κάνει)και οι άλλες μισές(theverge, thewashingtonpost) πως απλά είπε, πως μετά το τέλος του τζι20 μπορεί να πάρει πίσω την απαγόρευση, (είπε could/would που εκφράζει πιθανότητα/θέληση). Όπως και έχει, έχει πολύ πλάκα ο τραμπ, καθώς και οι δημοσιογράφοι στο τζι20, μάλλον κάθε πρακτορείο διαδίδει ότι του συμφέρει ή τους τα μεταφέρει κανένας ιάπωνας που δεν έμαθε καλά γραμματική 🤷‍♂️🤣

Darth

εκτός και αν το βρήκαν κάτω από το τραπέζι….. (πχ άφησε η huawei στον εξοπλισμό της να περνάνε κομμάτι κώδικα τους )

Vendetta

@Darth από ολόκληρη εμπορική συμφωνία αυτό θεωρείς ως το πιο πιθανό σενάριο? Να τα βρηκαν κάτω απο το τραπέζι δίνοντας οι ΗΠΑ τεχνογνωσία απλόχερα στην Κίνα?

Darth

οχι αν δεν κατάλαβες το μεγαλύτερο θέμα της ηπα ηταν οτι δεν μπορούν να ελέγχουν 5g δίκτυα (ουσιαστικά όποιος ελέγχει το 5g εχει ακριβές τοποθεσία και βιολογικό και μι profile οτιδιποτε είναι στο grid του) για αυτό και πανικοβλήθηκαν οτι θα χάσουν τον έλεγχο… ετσι έφαγε huawei ban και κατά 99% το έλυσαν το θέμα κάτω απο το τραπέζι (όπως πολύ συχνά και γινεται)

και κανείς δεν είπε οτι τα ηπα έδωσαν κάποια τεχνογονσια… απλά θα βάλουν κομμάτι από το firmware τους παίρνοντας ουσιαστικά κάποια δικαιώματα από το ελέγχο του hardware που είναι εγκατεστημένος παγκόσμια στα χέρια τους κάτι το οποίο ειναι και το ζητούμενο)|
ουσιαστικά ειναι win /simi win η κατάσταση ΗΠΑ πήραν αυτο που ήθελαν και huawei πουλάει ξανά τον εξοπλισμό της (κινητά ηταν απλά παράπλευρη απώλεια)

ΚώσταςD.

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Darth

διάβασε και αυτό και αν σου φαίνεται και αυτό αστείο τότε πάω πάσο (για να καταλάβεις που είναι κολλημένου αμερικανοι και όχι μόνο και τι ζητάνε σαν πρωταρχικό στόχο ΈΛΕΓΧΟ)
https://www.gsmarena.com/us_officials_discussing_ban_of_endtoend_encryption-news-37845.php

Vendetta

Αγαπητέ Darth πολύ απόλυτα τα λες τα οποία έχουν μικρή πιθανότητα να συμβούν (για τα οποία πραγματικά δεν έχω δει ούτε ένα δημοσίευμα ή άρθρο στο google). Έτσι λοιπόν θα σου πω και εγώ την γνώμη μου. Μπορεί να μην πηγαίνω τον Τραμπ αλλά ένα έχω να του αναγνωρίσω. Ο τύπος αντιμετωπίζει την Αμερική όπως έχει μάθει τόσα χρόνια, σε μορφή business. Έτσι, λοιπόν, όταν βλέπει ότι δεν συμφέρει την Αμερική η συνθήκη για τη μείωση των εκπομπών, τα χρήματα που δίνουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ, οι εμπορικές συμφωνίες με Μεξικό, Καναδά, Κίνα, Ευρώπη κ.λπ., οι συνθήκες με Βόρεια Κορέα και Ιράν, τότε πάει τη διαπραγμάτευση στα άκρα. Γιατί? Διότι μπορεί και έχει διαπραγματευτική δύναμη. Όλα είναι θέμα χρήματος και business. Εδώ και καιρό ακούω/ βλέπω στο techblog διάφορους να λένε ότι πίσω από όλο αυτό είναι η Apple (άκουσα και Samsung). Τώρα βλέπω ότι οι ΗΠΑ τα βρήκαν κάτω από το τραπέζι δίνοντας ένα κομμάτι firmware (αλλά δεν δίνουν τεχνογνωσία…) στον εξοπλισμό της Huawei. Εάν αυτό δεν είναι μεταφορά τεχνογνωσίας τότε τι είναι (δεν έχει σημασία εάν τη δίνουν για να ελέγχουν το hardware)? Δεν πρόκειται ποτέ οι ΗΠΑ να δώσουν λογισμικό σε ξένα κράτη όταν για αυτό το… Συνέχεια »

Michail

Τα σχόλια είναι πιο ψεκασμένα και από τα ψεκασμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.

Smartphones Huawei

Huawei P60 Pro: Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τιμή από 1299 ευρώ

Το HUAWEI P60 Pro είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 1299 ευρώ 8GB/256GB και 1499 ευρώ 12GB/512GB.