Η Huawei μηνύει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διότι το 2017 κατάσχεσε εξοπλισμό της εταιρείας

Huawei, Η Huawei μηνύει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διότι το 2017 κατάσχεσε εξοπλισμό της εταιρείας

Η Huawei εδώ και αρκετές εβδομάδες τα έχει βάλει με την αμερικάνικη κυβέρνηση εξαιτίας του αποκλεισμού. Τώρα, αναφορά της Bloomberg θέλει την κινέζικη κατασκευάστρια να μηνύει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατάσχεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Huawei έστειλε τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε ανεξάρτητο εργαστήριο της Καλιφόρνια τον Ιούλιο του 2017. Όταν το εργαστήριο τελείωσε τις δοκιμές απέστειλε το εξοπλισμό πίσω στην εταιρεία.

Ωστόσο, στην Αλάσκα Αμερικανοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν τον εξοπλισμό για να δουν αν απαιτείται άδεια εξαγωγής. Η διαδικασία αυτή θα έπαιρνε αρχικά 45 ημέρες. Ωστόσο έχουν περάσει πάνω από 20 μήνες και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη απόφαση.

Επιπλέον, η Huawei έδωσε στο Υπουργείο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που της ζητήθηκαν, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς διαχείρισης εξαγωγών των ΗΠΑ η εταιρεία δεν χρειαζόταν εξαρχής άδεια.

Η Huawei δεν ζητάει κάποια αποζημίωση από το αμερικανικό Υπουργείου Εμπορίου, απλώς θέλει να της επιστραφεί ο εξοπλισμός που της ανήκει. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα η εταιρεία θέλει να δείξει ότι η ΗΠΑ μεροληπτούν απέναντι της και ότι ο αποκλεισμός δεν έχει κάποια βάση.

Να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για την πρώτη μήνυση που ασκεί η Huawei στις ΗΠΑ. Τον Μάιο κατέθεσε αγωγή με στόχο την άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στην εταιρεία από τη χώρα.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι σήμερα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.

Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.

Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.

Update 1 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.

Update 2 Ιουνίου:Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η Micron αναγκάζεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Huawei ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή που έστειλε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, προσπαθώντας να μην γίνει το μαύρο πρόβατο στην όλη υπόθεση.

Update 3 Ιουνίου: Η Synopsys, εταιρεία παροχής αυτόματου σχεδιασμού chip στην Καλιφόρνια, δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις λογισμικού στη Huawei HiSilicon.

Update 4 Ιουνίου:Δημοσιεύματα ήθελαν τη Huawei να έχει μειώσει τις απαιτήσεις παραγωγής smartphones και η Foxconn να έχει διακόψει την παραγωγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Huawei διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Update 5 Ιουνίου: Ο συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ARM, Hermann Hauser, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που έθεσε ο Trump στη Huawei θα είναι αρκετά επιβλαβής για την αμερικανική βιομηχανία.

Update 7 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά, η Google θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Huawei είναι επικίνδυνος για τις ΗΠΑ και ζητάει να γίνει εξαίρεση ώστε να μπορούν οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Update 7 Ιουνίου: Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, βρέθηκε στη Ρωσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε η Huawei υπέγραψε με την MTS την ανάληψη της κατασκευής του 5G δικτύου της Ρωσίας.

Update 7 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορά της Reuters, η Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στην Huawei να έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της στα νέα smartphones.

Update 8 Ιουνίου:Αναφορές θέλουν το λειτουργικό σύστημα της Huawei να ακούει στο όνομα Oak OS και να κυκλοφορεί τον Αύγουστο. Επίσης, διέρρευσαν screenshots του λειτουργικού, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Update 10 Ιουνίου:Η Κίνα ζητάει τη μη συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης του Trump.

Update 11 Ιουνίου: H Huawei απάντησε επίσημα και λεπτομερώς σε όλες τις απορίες σχετικά με το ban από την Αμερική, καθώς και το τι έπεται αυτού.

Update 11 Ιουνίου: Η Huawei συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τις συσκευές της όταν κι εάν οριστικοποιηθεί ο αποκλεισμός της. Γι’ αυτό, ξεκίνησε να επικοινωνεί με προγραμματιστές για να τους προσελκύσει να συμμετέχουν στο App Gallery.

Update 12 Ιουνίου: Φήμες θέλουν το HongMeng OS να τρέχει ήδη σε ένα εκατομμύριο συσκευές τις οποίες έχει αποστείλει η Huawei για τη δοκιμή του λειτουργικού της συστήματος.

Update 14 Ιουνίου: Αναφορές θέλουν τη Huawei να δοκιμάζει ως λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές της το Aurora, ένα Ρώσικο OS βασισμένο στη πλατφόρμα Sailfish.

Update 17 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορές η Huawei δοκιμάζει το HongMeng OS σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Oppo, η Vivo και η Tencent. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λειτουργικό σύστημα της Huawei είναι 60% πιο γρήγορο από το Android.

Update 21 Ιουνίου: Η FedEx επέστρεψε δέμα που περιείχε συσκευή της Huawei και σημείωσε ότι ο λόγος ήταν τα προβλήματα που έχει η Αμερικανική κυβέρνηση με την εταιρεία και την κυβέρνηση της Κίνας.

Update 22 Ιουνίου: Το Huawei Mate X θα κυκλοφορήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο, και θα τρέχει Android γιατί είχε ανακοινωθεί πριν την όλη ιστορία με τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Αχ αυτή η Χαχαχα-βαη δλδ η Κίνα δεν το βλέπει δεν το καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κατασκοπεύει αλλά και να κάνει το οτιδήποτε στις ΗΠΑ. Έλα να περιοριστουν στα σύνορά τους σιγά σιγά οι της τα Χαχαχα-βαη…😂😂😂😂😂😂😂 Εμείς είμαστε μόνο με την Χιαομαρα!!! Που δίνει τον πόνο ατελείωτο!!! Χιαομι!!! Χιαομι!!!👍
Υ.Γ. Ελπίζω να μην παρακολουθεί ο τρελός 😂😂😂😂😂!!!!!!! Γιατί θα την πει την @@@ του πάλι και θα μου βάζει dislike ασταμάτητα!!!😂😂😂😂😂😋😋😋😋😋
Υ.Γ. Σίγουρα με παρακολουθεί!!!😋😋😋😂😂😂😂😂😂

Vendetta

Όταν υπάρχουν κάτι ανθρωπάκια σαν εσένα να λένε αυτά που λένε, όλο και περισσότερο μου γίνονται αρεστά και πιθανά τα λόγια του Greg!!!

Darth

Δεν ήξερα ότι τα ναρκωτικά είναι τόσο φτινα πλέον

stefan

Καλά τα λες , μόνο που αν τα πάρει η Κίνα κρανίο , θα απαγορεύει οποιαδήποτε τεχνολογία αμερικανική , διαβασε και λίγο , καθώς όλες οι κινεζικές συσκευές θα έχουν το λειτουργικό της χαβανέζας . Ήδη τεσταρετε από oppo και νινο . Και το θέμα δεν είναι ότι τα πήραν οι Αμερικάνοι , το θέμα είναι ότι τα έχουν πάρει κρανίο οι Κινέζοι . Πρόσφατα έφαγαν ban και για τους souper computers ( δεν είναι χαβανέζας αυτοί ) . Ήδη καθηγητές πανεπιστημίων της Κίνας αναφέρουν ότι το παιχνίδι αυτό μοιάζει να κάνει καλό στους Αμερικανούς μεσοπροθεσμα , όμως μακροπρόθεσμα αυτή η ενέργεια τους θα κάνει την Κίνα ανεξάρτητη και με ήδη σύμμαχο την Ρωσία ειδικά στο 5G .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

HUAWEI Ελλάδας: Κορυφαία εταιρεία εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Η Huawei Ελλάδας επιλέχθηκε ως Top Employer 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά και, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.