Huawei P30 Pro: Teardown αποκαλύπτει ότι μόλις το 0.9% των εξαρτημάτων προέρχονται από τις ΗΠΑ

Huawei P30 Pro, Huawei P30 Pro: Teardown αποκαλύπτει ότι μόλις το 0.9% των εξαρτημάτων προέρχονται από τις ΗΠΑ

Ο αποκλεισμός της Huawei από τις ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιλογών που έχει η εταιρεία όσον αφορά την προμήθεια εξαρτημάτων για την κατασκευή των συσκευών της. Όμως, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα για τη Huawei και τις συσκευές της; Πόσο μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η εταιρεία όσον αφορά την παραγωγή και το service των smartphone που κυκλοφορεί;

Η ιστοσελίδα Nikkei πραγματοποίησε ένα εντελώς διαφορετικό teardown από ότι έχουμε συνηθίσει. Ο ιστότοπος έκανε κυριολεκτικά βίδες την τελευταία ναυαρχίδα της Huawei, το Huawei P30 Pro, με στόχο να ανακαλύψει πόσα κομμάτια της συσκευής προέρχονται από εταιρείες των ΗΠΑ και ποιο είναι το κόστος τους.

Huawei P30 Pro, Huawei P30 Pro: Teardown αποκαλύπτει ότι μόλις το 0.9% των εξαρτημάτων προέρχονται από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το Huawei P30 Pro αποτελείται από 1631 κομμάτια, εκ των οποίων τα 80 (4,9%) προέρχονται από την Κίνα, τα 869 (53,2%) έχουν προέλευση την Ιαπωνία, τα 562 (34,4%) έχουν παραχθεί στη Νότια Κορέα, και τα 83 (5,0%) ανήκουν σε εταιρείες από την Ταϊβάν. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 15 κομμάτια (0,9%) είναι τα μοναδικά τα οποία έχει προμηθευτεί η Huawei από Αμερικάνικες εταιρείες.

Περνώντας στο κόστος των εξαρτημάτων του Huawei P30 Pro, τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ. Για την ακρίβεια η συνολική αξία όλων των εξαρτημάτων της συσκευής είναι $363,83. Από αυτά, τα κινέζικα εξαρτήματα κοστίζουν $138,61 (38,1%), τα κομμάτια από την Ιαπωνία έχουν αξία $83,71 (23,0%), έπειτα τα εξαρτήματα που προέρχονται από τη Νότια Κορέας στοιχίζουν μόλις $28 (7,7%) και τα εξαρτήματα από την Ταϊβάν $28,8 (7,9%). Όσον αφορά τα κομμάτια της συσκευής που προέρχονται από εταιρείες των ΗΠΑ έχουν αξία $59,36 (16,3%).

Ο λόγος που τα 15 κομμάτια που προέρχονται από την αμερική κοστίζουν τόσο πολύ είναι η DRAM, την οποία κατασκευάζει η Micron Technology και η αξία της ισούται με $40,96. Ωστόσο, το πιο ακριβώς κομμάτι του Huawei P30 Pro είναι το OLED panel που το παράγει η Κινέζικη BOE Technology.

Huawei P30 Pro, Huawei P30 Pro: Teardown αποκαλύπτει ότι μόλις το 0.9% των εξαρτημάτων προέρχονται από τις ΗΠΑ

Το πιο φθηνό αμερικάνικο τμήμα της συσκευής είναι το Gorilla Glass το οποίο κοστίζει μόνο $2,7. Αντίστοιχα το πιο φθηνό εξάρτημα του Huawei P30 Pro είναι το touch panel που προέρχεται από την Κίνα και η αξία του αγγίζει τα $2,3. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα έχουν ιδιαίτερα μικρό κόστος και η Nikkei δεν το αναγράφει στην αναλυτική λίστα.

Σε γενικές γραμμές ένα smartphone είναι μία πολυπολιτισμική συσκευή. Κάθε τηλέφωνο είναι κατασκευασμένο από κομμάτια που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Huawei χρησιμοποιεί στις συσκευές της εξαρτήματα εταιρειών που κατέχουν ιδιαίτερα μεγάλα μερίδια αγοράς.

Πέρα από όλα αυτά, το τελικό συμπέρασμα είναι ένα. Η Huawei θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα μόνο εάν τα εξαρτήματα των συσκευών της ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε αμερικάνους κατασκευαστές, κάτι που στο Huawei P30 Pro δεν ισχύει.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι σήμερα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Update 29 Μαΐου: Η Huawei θα κυκλοφορήσει το HongMeng OS στην Κίνα στα τέλη του 2019 και παγκοσμίως το 2020. Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά το λειτουργικό, αλλά όπως και να έχει θα μάθουμε περισσότερα εν καιρό.

Update 29 Μαΐου: Η SD Association επανέφερε τη Huawei στις λίστες των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ωστώσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τη χρήση της ιδιόκτητης Nano Memory card, με την οποία εφοδίασε το Huawei P30 Pro. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance επανέφερε κι αυτή τη Huawei στις λίστες της.

Update 30 Μαΐου: Σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι των ΗΠΑ για παραβίαση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Update 31 Μαΐου:Η Huawei κατοχύρωσε το όνομα ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Μάλλον το HongMeng OS θα κυκλοφορήσει στην Κίνα και το Ark OS στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Huawei Mate 20 Pro εμφανίστηκε πάλι στη σελίδα του Android Q Beta.

Update 1 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών στην Αμερική και να δημιουργήσει μία δική της “μαύρη λίστα” με Αμερικάνικες εταιρείες.

Update 2 Ιουνίου:Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η Micron αναγκάζεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Huawei ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή που έστειλε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, προσπαθώντας να μην γίνει το μαύρο πρόβατο στην όλη υπόθεση.

Update 3 Ιουνίου: Η Synopsys, εταιρεία παροχής αυτόματου σχεδιασμού chip στην Καλιφόρνια, δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις λογισμικού στη Huawei HiSilicon.

Update 4 Ιουνίου:Δημοσιεύματα ήθελαν τη Huawei να έχει μειώσει τις απαιτήσεις παραγωγής smartphones και η Foxconn να έχει διακόψει την παραγωγή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Huawei διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Update 5 Ιουνίου: Ο συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ARM, Hermann Hauser, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που έθεσε ο Trump στη Huawei θα είναι αρκετά επιβλαβής για την αμερικανική βιομηχανία.

Update 7 Ιουνίου:Σύμφωνα με αναφορά, η Google θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Huawei είναι επικίνδυνος για τις ΗΠΑ και ζητάει να γίνει εξαίρεση ώστε να μπορούν οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Update 7 Ιουνίου: Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, βρέθηκε στη Ρωσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε η Huawei υπέγραψε με την MTS την ανάληψη της κατασκευής του 5G δικτύου της Ρωσίας.

Update 7 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορά της Reuters, η Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στην Huawei να έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της στα νέα smartphones.

Update 8 Ιουνίου:Αναφορές θέλουν το λειτουργικό σύστημα της Huawei να ακούει στο όνομα Oak OS και να κυκλοφορεί τον Αύγουστο. Επίσης, διέρρευσαν screenshots του λειτουργικού, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Update 10 Ιουνίου:Η Κίνα ζητάει τη μη συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης του Trump.

Update 11 Ιουνίου: H Huawei απάντησε επίσημα και λεπτομερώς σε όλες τις απορίες σχετικά με το ban από την Αμερική, καθώς και το τι έπεται αυτού.

Update 11 Ιουνίου: Η Huawei συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τις συσκευές της όταν κι εάν οριστικοποιηθεί ο αποκλεισμός της. Γι’ αυτό, ξεκίνησε να επικοινωνεί με προγραμματιστές για να τους προσελκύσει να συμμετέχουν στο App Gallery.

Update 12 Ιουνίου: Φήμες θέλουν το HongMeng OS να τρέχει ήδη σε ένα εκατομμύριο συσκευές τις οποίες έχει αποστείλει η Huawei για τη δοκιμή του λειτουργικού της συστήματος.

Update 14 Ιουνίου: Αναφορές θέλουν τη Huawei να δοκιμάζει ως λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές της το Aurora, ένα Ρώσικο OS βασισμένο στη πλατφόρμα Sailfish.

Update 17 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορές η Huawei δοκιμάζει το HongMeng OS σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Oppo, η Vivo και η Tencent. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λειτουργικό σύστημα της Huawei είναι 60% πιο γρήγορο από το Android.

Update 21 Ιουνίου: Η FedEx επέστρεψε δέμα που περιείχε συσκευή της Huawei και σημείωσε ότι ο λόγος ήταν τα προβλήματα που έχει η Αμερικανική κυβέρνηση με την εταιρεία και την κυβέρνηση της Κίνας.

Update 22 Ιουνίου: Το Huawei Mate X θα κυκλοφορήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο, και θα τρέχει Android γιατί είχε ανακοινωθεί πριν την όλη ιστορία με τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Update 25 Ιουνίου: Σύμφωνα με αναφορές η Huawei κατέθεσε αγωγή έναντι του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ διότι δεν της επιστρέφει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τον οποίο κατάσχεσε το 2017.

Update 27 Ιουνίου: Ο CEO της Huawei, Ren Zhengfei, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι εάν ο αποκλεισμός της εταιρείας οριστικοποιηθεί τότε η Google θα χάσει 700-800 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

χαζή ερώτηση το σχόλιο μου γιατί το σβήσανε? ούτε προκλητικό ήταν ούτε επιθετικό ούτε κάτι άλλο

teo

και εγώ απόρησα γιατι σβήσαν μία απορία που είχα

Darth

μάλλον ξεκινισε καθεστώς χούντας και εδώ…

alekos799

Εμένα μου έσβησαν 2 απαντήσεις μου που δεν ήταν στο ελάχιστο επιθετικές,υβριστικές κτλ
Αν ξαναγίνει αν και μπαίνω καθημερινά στο techblock έχει φάει διαγραφή όπως ακριβώς μου διαγράφουν τα σχόλια ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ.

Κώστας Βλαχάκης

Κάποια σχόλια τυχαίνει να μπαίνουν στα “προς έγκριση” πριν ακόμα εμφανιστούν. Δηλαδή δεν έχουμε σβησει κάποιο σχόλιο απλά έτυχε να μην εμφανιστει αμέσως. Τώρα έχουν εμφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση μπορεις να κάνεις ότι θέλεις. Δεν παρακαλάμε κανέναν. Αν τελικά καθίσεις, βάζε το ίδιο email συνέχεια για να σε αναγνωρίζει το σύστημα.

—————

Darth, η εξυπνάδα πάει σύννεφο ε;

—————

Παιδια, όσα σχόλια γράφτηκαν την Παρασκευή μαζί και με τ; άρθρα εκείνης της ημέρας σβήστηκαν από ένα πρόβλημα που προέκυψε στον server.

Καλο θα είναι οπότε έχετε τέτοιες ερωτήσεις να μην τις κάνετε στα αρθρα spamαροντας τας, αλλά να επικοινωνείτε μαζί μας στο techbloggr@gmail.com.

Darth

δεν ήταν ετσι ακριβός το έγραψα ήταν κάνα 2 ώρες εδώ και μετά μπαίνω και άδειο

αν όντος ηταν κάτι γραμμένο και δεν ήταν οκ “λογικρισια” τουλάχιστον να στέλνονται mails να μην κάνουμε το ίδιο λάθος

καμία σχέση με εξυπνάδα παράπονο λέγεται

ok τώρα ειδα το θεμα με το server καλος

NikosAr

Κι εμένα τα έσβησαν σχεδόν όλα… βλέπουν υπογραφή και το *μηχάνημα τα σβήνει αυτόματα….Μεγαλώνει το μαγαζάκι καιρός να τους αδειάζουμε την γωνία γιατί βλέπουν και αυτοί που διαφημίζονται και χαλάμε την εικόνα…Καλό ήταν όσο κράτησε!

Κώστας Βλαχάκης

NikosAr, δεν ειναι η πρώτη φορά που δημιουργείς πρόβλημα στο Techblog. Σου έχουν γίνει και άλλες φορές συστάσεις. Το αν θα συνεχίσεις να συμμετέχεις στις συζητήσεις ή όχι είναι δική σου απόφαση. Δεν χρειάζεται να μολύνεις το “μαγαζάκι” με spam σχόλια.

Vendetta

“@NikosAr η πόρτα ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα. Έλα αγόρι μου. Πήγαινε στο καλό και δώσε χαιρετίσματα στους υπόλοιπους αποχωρίσαντες. Δεν θα λείψει σε κανέναν ένα άτομο. Θα έρθουν άλλα που θα σχολιάζουν. Εαν είναι η δουλειά των παιδιών του techblog κρίνεται από τον έλεγχο δημοσίευσης των σχολίων τότε καταστραφήκαμε. Ότι μπορούν κάνουν και αυτοί…
Δεν σου δημοσιεύτηκε ένα σχόλιο και άρχισες να βγάζεις χολή χρυσό μου? Στα τσακίδια!!!”
Είμαι κατά σχεδόν σίγουρος τα παραπάνω αποτελούν μία από τις σκέψεις του Κώστα που δεν μπορεί να εκφράσει δημόσια αλλά πολύ θα ήθελε!!!

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Σχετικά με τα σχόλια σας είπα πως γίνεται.

Κώστας Βλαχάκης

Darth, διάβασε πιο προσκεκτικά τι έχω γράψει. Είναι δύο τα δεδομένα, ένα που συμβαίνει συχνά και και ένα που έσκασε σαν πρόβλημα και ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί.

Το πρώτο: Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε φορά ακόμα και κάθε μέρα κάποια σχόλια να μην εμφανίζονται αμέσως. Μπαίνουν αυτόματα στα “προς έλεγχο” και πατάμε εμείς χειροκίνητα να δημοσιευτούν.

To δεύτερο: Έτυχε ένα πρόβλημα στον server και όσα άρθρα και σχόλια γράφτηκαν την Παρασκευή χάθηκαν. Μπορέσαμε να επαναφέρουμε κάποια άρθρα που τα είχαν κρατήσει στον υπολογιστή τους οι συντάκτες αλλά δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε τα σχόλια.

Λογικά εσύ έπεσες στην δεύτερη περίπτωση. Δηλαδή το σχόλιό σου εμφανίστηκε κανονικά αλλά μετά το πρόβλημα στον server την Παρασκευή δεν μπορέσαμε να το επαναφέρουμε. Έτυχε και ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί.

Δεν έκανες απλά “παράπονο”, σχολίασες για “καθεστώς χούντας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.

Smartphones Huawei

Huawei P60 Pro: Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τιμή από 1299 ευρώ

Το HUAWEI P60 Pro είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 1299 ευρώ 8GB/256GB και 1499 ευρώ 12GB/512GB.